Zarándokokkal telt meg az óbecsei Árpád-házi Szent Margit-templom | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Ugrás a tartalomra

Zarándokokkal telt meg az óbecsei Árpád-házi Szent Margit-templom

Árpád-házi Szent Margit-templom

A plébánia Szent Margit nevét viseli, az ő tiszteletére tartottak búcsú napi szentmisét, amelyet az újmisés Horváth Ákos szolgáltatott. A zarándoklatot a Keresztény Értelmiségi Kör szervezte.

PannonRTV felvétele

Harangszóval kezdődött a szentmise szombaton Óbecsén. Több település plébánosa is részt vett az eseményen. A délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör tagjai zarándoklat keretében vettek részt a szentmisén.

Szivity Mária, Szabadka: „Sokszor szoktunk járni búcsúkra is és vándorutakra is elmegyünk. Szeretem ezt a társaságot, megszoktuk, megismertük egymást és mindenhova elmegyünk.”

Szabó Károly, a szabadkai Keresztény Értelmiségi Kör elnöke szerint, az ilyen események azért fontosak, mert az út során találkoznak és tapasztalatot cserélnek a hívők: „Úgy éreztük, hogy el kell, hogy látogassunk ebbe a templomba és erre a búcsúra. Árpád-házi Szent Margitnak ez az egyetlen temploma ezen a vidéken, ebben a bácskai püspökségben, és mint magyar szentet úgy gondoltuk, hogy megünnepeljük és eljövünk a búcsúra.”

A szentmisét Horváth Ákos újmisés celebrálta. Beszédében köszöntötte a zarándokokat és megemlékezett Szent Margitról is.

Horváth Ákos, káplán, Magyarkanizsa: „Nagyon fontos minden egyházközség számára, hogy megünnepelje azt a szentet vagy azt a személyt, akinek a temploma a pártfogásába van adva. Ma ezt ünnepeltük itt, Árpád-házi Szent Margit napján. Fontos ez, mert közösség-összetartó ereje is van egy ilyen ünneplésnek, hiszen itt összegyűlnek az emberek és együtt adnak hálát azért, hogy van kihez fohászkodniuk, van kinek az égi pártfogását kérniük bajaikban vagy örömeikben.”

A zarándoklatoknak számos céljuk van. A vezeklés és a lelki megtisztulás mellett a közösségi lét megélése is fontos szempont a résztvevők számára.

 

Forrás: PannonRTV