Küldöttgyűlés Jánoshalmán | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Ugrás a tartalomra

Küldöttgyűlés Jánoshalmán

Janoshalma

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jánoshalmán (Magyarország) tartotta meg őszi Küldöttgyűlését november 5. és 7. között. A Küldöttgyűlésen, hagyományosan társszervezetként a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör tagjai is részt vettek.  

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségek Szövetsége (KÉSZ) elnöke. A megjelenteket Csizovszki László a KÉSZ Jánoshalmi csoportjának elnöke üdvözölte.

Az esemény első napján Jánoshalmát, amely a magyarországi Bácskai-löszhát és a Kiskunság találkozásánál fekszik, Czeller Zoltán polgármester mutatta be. A városról és annak hithez kötődő életéről Ft. Menyhárt Sándor plébános osztotta meg gondolatait az ország minden tájáról és a határon túlról érkező résztvevőkkel.

Megható, vagy inkább megrázó tanúságtevő vallomásában Bányai Gábor országgyűlési Képviselő, KÉSZ-tag, Covid-túlélő tért ki azokra a megpróbáltatásokra, amelyeken át kellett jutnia a járványtól letaglózva, a halál torkából visszatérve, a saját és sokak imája révén Isten segítségével megmenekülve.

Másnap a jelenlévők az 1788-ban ünnepélyesen felszentelt Szent Anna-templomban Makláry Ákos és Menyhárt Sándor atyák celebrálásában hallgathatták meg a szentmisét, majd az utána következő templomismertető következett.

A szentmise után kezdődött maga a küldöttgyűlés az előző határozatainak végrehajtásáról majd az elnökség beszámolója. Megválasztották a Szavazatszámláló Bizottságot az országos tisztviselőket (az elnököt, társelnököt, elnökhelyettest és az elnökségi tagokat, és a felügyelőbizottság tagját. A tagdíj összegének felülvizsgálata után, tájékoztató következett a 2021-es évi Szent Adalbert és Csanád Béla-díj kitüntetettjeiről, valamint a következő évre tervezett országokos programokról. Megkülönböztetett figyelmet váltott ki a tájékoztató a KÁMME alapítvány tevekénységéről. A délutáni műhelymunka Jövőnk záloga a kereszténység címmel mindenki számára új távlatokat nyitott.

A küldöttgyűlés után következett az esti ünnepség és a díjkiosztás. A KÉSZ Dr. Galgóczy Gábor részére posztumusz Csanád-Béla-díjat adományozott, Szent Adalbert-díjat viszont Földi Kovács Andrea televíziós újságírónak.

Az egész rendezvény a Szent Anna templomban, vasárnapi szentmisével végződött. 

 

Szilágyi Edit