Kálmány Lajosra és Borbély Mihályra emlékeztünk | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Ugrás a tartalomra

Kálmány Lajosra és Borbély Mihályra emlékeztünk

Kálmány Lajosra

     Hétvégén tartotta meg a Keresztény Értelmiségi Kör a Gyöngyvirág Nőegylettel együttműködésben a Hitismereti napját Egyházaskéren, Kálmány Lajos halálának 100. évfordulójára emlékezve. A hitismereti nap előadója Mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, témája: Vidéki magányban is lehet korszakalkotót teremteni - 100 éve hunyt el Kálmány Lajos pap-néprajzkutató. A helybelieken kívül Vajdaság számos településeiről érkeztek résztvevők: Adorjánról, Kisoroszról, Nagykikindáról, Szabadkáról, Törökbecséről, Törökkanizsáról, Töröktopolyáról.

     Az első előadásban megismerhettük Borbély Mihályt az egyházaskéri mesemondót, akinek meséit Kálmány Lajos jegyezte le 1913-ban és önálló kötetben kiadta 1914-ben Pingált szobák címmel. A hitismereti napon jelen voltak Borbély Mihály dédunokái is.

     A második előadásban Mgr. Dévavári Beszédes Valéria részletesen bemutatta Kálmány Lajos pap-néprajzkutató életútját és munkásságát. Dél-Alföldi és temesközi gyűjtéseivel nagy értékű folklórt mentett meg a Szegedről kirajzott paraszti népesség történeti, katonai énekeiből, betyárballadáiból, hiedelemtörténeteiből, világi és vallásos mondáiból.

     Az ebédet követő szentmise után Kálmány Lajos és Borbély Mihály emléktáblájának megkoszorúzásával ért véget ez a tartalmas program.