Amikor a pirula elgurul | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Skip to main content

Amikor a pirula elgurul

Amikor a pirula elgurul

   A Keresztény Értelmiségi Kör óbecsei helyi csoportja szervezésében minden érdeklődő számára nyitott előadást tartottak a Than Emlékházban március 24-én, Amikor a pirula elgurul címmel. A cím egy pillanatra kiválthatta a hallgatóságban a gondolatot, hogy valaki szellemi épségével van gond, és arról szól a téma, de valójában arra utalt, hogy a gyógyszernek külön élete van, nem mindegy hogyan bánunk vele.

     Hogy hogyan került ez a KÉK rendezvényei közé? Isten nem csak a természetet alkotta, hanem az embert is. A természetet óvjuk, ahogyan a Teremtő nagy ajándékát, az egészségünket is. Menjünk orvoshoz? Kihagyjuk? Szedjük a gyógyszert? Miből, mennyit, meddig? Amit és amennyit az orvos javasol, vagy kölcsön kérjük? Netán magunk vásároljuk a piacon, az internet segítségével, illetve reklámból merítve az ötletet? Erre várták a megjelentek a szakember válaszát.

     A rendezvény színhelye, a Than Emlékház lett, hiszen az, a négy nyelven beszélő magyar kémikus, a budapesti tudományegyetem egykori kémiatánára a magyar Tudományos Akadémia tagja, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat elnöke, Királyi tanácsos, a magyar főrendiház tagjának szülőháza. Ezen kívül, Than Károly az első Magyar Gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Hungarica) kidolgozásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Mi sem természetesebb, hogy éppen abban az épületben esett szó a gyógyszerészetről.

     A komoly témáról, lazán, nem szakmai fogalmakat boncolgatva, inkább szórakoztatva, mindenki számára érthetően, Szilágyi Edit okleveles jogász beszélgetett az előadó, Pivnicki Kúti Kornélia okleveles gyógyszerésszel.