„… Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa.” (Lk 18,16) | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Skip to main content

„… Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa.” (Lk 18,16)

Keresztény Értelmiségiek

Élménydús kirándulás a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Keresztény Értelmiségi Kör közreműködésével

 Ennek a Bibliai tanításnak a jegyében szerveztek immár harmadik éve nyári tábort a szegény sorsú kisgyerekek számára a magyarországi Jánoshalmán. A Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja kezdeményezte és vállalta fel a kicsiket, teljesen ingyen egy hétre. A tábori foglalkozás keretében Szabadkára és Palicsra látogattak a jánoshalmi napközis tábor résztvevői. Először lépték át Magyarország határát a kisiskolások. A több, mint harminc nehéz körülmények között élő óvodás és kisiskolás, de felnőtt kísérőik is nagy érdeklődéssel tekintették meg a város nevezetes épületeit és a múzeumi kiállítást is. A gyerekek teljesen birtokba vették a belvárosi játszóteret, majd boldogan ismerkedtek a Palicsi Állatkert lakóival.
     Akár melyik résztvevőt is kérdeztük, sőt kérés nélkül is elmondták, hogy mennyire élvezték a kirándulást. Sőt nagyon pozitívan beszéltek az egész egy hetes táborozásról, meg persze a határon túli kirándulásról, Szabadkáról és Palicsról is a jánoshalmi gyerekek. Kísérőik, az önkéntes tanítónők, nagymamák vagy éppen óvónők ugyancsak kitűnő tábori programnak találták a kirándulást.
     - Igazából itt mindent tudok hasznosítani, amit a főiskolán tanultam – mondta Görhöny Katalin, óvónő, aki jelenleg a Máltai Szeretetszolgálat mentora miközben külön felhívta a figyelmet a tábor pedagógiailag is hasznos voltára – ezzel párhuzamosan a gyerekek nem az utcán, kulccsal a nyakukban, vagy éppen a lakásban unatkozva töltik el a nyári szünetet. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szülőknek elsősorban az a jó, hogy nem kell se nagymama, se rokon, hanem nyugodtan tudnak dolgozni az alkalmi nyári munkahelyükön. Amúgy meg a kicsik itt megtanulják a rendet, a fegyelmet meg szeretet adni egymásnak. Különleges helyekre is elutazhatnak, mert olyan körülmények között élnek egyébként és olyan családokból valók ezek a gyerekek, ahol nem engedhetik meg az ilyen utazásokat, így viszont eljuthatnak külföldre is.
     “Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!” (Péld 3,27)
     Három éve gyűjtik össze a jánoshalmi rászoruló gyerekeket egyhetes ingyenes táborozásra a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának aktivistái. Amíg a szülők alkalmi nyári munkát vállalnak, addig óvodás- és kisiskolás korú gyermekeik biztos helyen, önkéntes szakemberek felügyelete alatt vannak. A tábor kézműves foglalkozást, elsősegély-nyújtási tudnivalókat, hitbeli ismereteket, de leginkább önfeledt időtöltést, játékot, emlékezetes kirándulásokat nyújt a résztvevőknek.
     - Nagyon sok hátrányos helyzetű család van Jánoshalmán – emelte ki Kis Györgyné Klára, a tábor vezetője -, akiknek a gyerekeik családi alapon nem tudnak elmenni nyaralni azoknak a gyerekeknek szerveztük elsősorban ezt a tábort, hogy egy kicsit ők is közösségben legyenek és programokkal gazdagítva teljen a nyaruk. Napközis tábor, tehát este haza mennek aludni. Reggel nyolctól délután négyig vannak a gyerekek a mi felügyeletünk alatt és ekkor vesznek részt a programjainkon.
     A Máltai Szeretetszolgálat (A Magyar Máltai Szeretetszolgálat magyar katolikus jótékonysági hálózat, kiemelkedően közhasznú szervezet. A Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi családjának tagja, lovagrendi felügyeletét a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének ispotályosa látja el. A szervezet Magyarországon és a térség nagy politikai viharai közepette külföldön is segítette a rászorulókat az 1980-as évek vége óta. Jelképe a nyolcágú máltai kereszt. A hit védelme és a szegények szolgálata - több mint kilencszáz éve ez minden Máltai szervezet jelmondata a világon. Világos cél, világos feladat.) jánoshalmi csoportja szervezte a tábort, ők találták ki, állították össze, szervezték meg számukra a programot, különös tekintettel arra, hogy egészen kicsi gyerekekről van szó, vagyis 6-7-10 évesekről.
     - Megpróbálunk az életkori sajátosságainak megfelelő programokat kialakítani – mondta a táborvezető. Nagyon jó összetételű az önkéntes csoportunk, mert a 25 segítőből 8 a pedagógus és mindenki más-más végzettséggel, így nem okoz gondot. Vannak óvónők is közöttünk, tanítók tanárok, mindenki megtalálja a maga korosztályának való gyerekeket és az ő szintjükön foglalkozik velük. Elsősorban zenés, táncos, énekes, manuális, kézműves foglalkozásokat tartunk.
     A táborban tulajdonképpen szinten szeretnék tartani mindazt, amit az iskolában megtanultak a lányok és fiúk, illetve majdan megtanulnak, vagy legalábbis találkoznak ezekkel a programokkal. A három éves tapasztalatnak köszönhetően a tábor első napjától intenzív foglalkozás kezdődik.
     - Az első napunk – folytatta Kis Györgyné Klára -, mivel a Máltai Szeretetszolgálatnak a jelmondata a hit védelme és a szegények szolgálata, ezért ebben a szellemiségben szerveztük meg minden esztendőben a tábor programjait. Az első napunk szentmisével kezdődött, ezen esküt tettek a gyerekek, hogy hogyan viselkednek majd a táborban, mire fognak odafigyelni. Utána ismertettük a máltai lovagok történetét, mivel abból indult ki a szervezet és utána a nyolcvanas-kilencvenes években a magyar máltaiak létrejöttét is elmondtuk nekik. Meg az 1991-ben Jánoshalmán beindult munkánkról is szóltunk. Mindezt a gyerekek szintjén tesszük, hogy értsék is nebulók. Azt ugyancsak bemutatjuk nekik – mégpedig fotókkal illusztrálva -, hogy hogyan és mit tudunk segíteni, hogyan is dolgozunk mi ott egész Jánoshalma területén. Az Tegnap voltunk Kunfehértón egy nyaralóba kaptunk meghívást. Ezt a tábort egyébként teljesen ingyenesen kapják a gyerekek és adományokból gyűjtjük össze a pénzt az étkezésre és a programokra is. . Minden évben nagy az érdeklődés a tábor iránt. Így idén is 32 gyermeket tudtunk fogadni, körülbelül ilyen létszámmal működünk minden évben. A táborban nagy az összhang az önkéntesek között is. A szakmai terve, programok gyakorlati alkalmazása mellett az „egyszerű”tennivalókban is összedolgozunk. Így a mai szabadkai kirándulásra a magunkkal hozott ebédet is néhány nagymama készítette. Egyikük a fasírtot sütötte, más sütötte a pogácsát, megint más a lekváros kiflit. És mindezt teljesen ingyen. Vagyis besegítünk a két kezünkkel is. Mi önkéntesek vagyunk, teljesen szívjóságból csináljuk a programokat és nagyon örülünk, ha a gyerekeknek tetszik, amit csinálunk. A program legnagyobb része ilyen is. Mert a tábor idején önfeledt szórakozásra, fürdőzésre is volt alkalom, többször is. A szabadkai kirándulásnak meg az volt az ismérve, hogy több gyerek első ízben lépte át az országhatárt. Ugyanis nem kevés azoknak a gyerekeknek a száma, akik most járnak először külföldön, miután erősen hátrányos helyzetű családokból, nagy családokból származnak. Nagyon nagy élmény volt nekik a határátlépés, sokat kellett ugyan várakoznunk, de nagyon élvezték és nem unatkoztak. Szívesen jöttek Szabadkára. Itt kell elmondanom, hogy még a felnőtt kísérőink egy része is csak a piac kapcsán ismeri a várost. Most azonban azokat az értékeket sikerült meglátnunk, amelyek valamikor a történelem folyamán, végül is a miénk volt.
     A kirándulók megismerkedtek Szabadka legfontosabb épületeivel, intézményeivel. A Szent Teréz Székesegyházban közösen elmondtak egy imát, majd a Kosztolányi szobrokat is megnézték. A felőjított Zsinagógában nagyon érdekesnek tartották a balkomnon eredeti állapotában megmaradt templomi padot. A közös fényképezkedés után a Városi Múzeumba vezetett az útjuk. Legizgalmasabbnak a Vojnits Oszkár kiállítást, illetve a tetőtérben berendezett természetvédelmi tárlatot tartották. Megcsodálták a mamut-csontokat és a kitömött madarakat, otthonosan kezelték az interaktív tárlatvezető-programot, de a játéksarkot is kipróbálták. A belváros érdekességei közül is a hatalmas játszótér tetszett nekik legjobban. De végigjárták a felnőttekkel a Városházát és a Ferencesek templomát is, ahol még a kertet is meglátogathatták.. n pedig a Múzeumban megnézték a természetvédelmi kiállítást. Az állatkert az nagy ígéret volt a gyerekek számára. A jánoshalmi tábor különlegessége, hogy minden évben meglátogatnak egy állatkeretet is. Először Szegedre kirándultak, tavaly Lajosmizsén jártak és idén Palicsot választották. Nem volt olyan része az állatkertnek, amely ne tetszett volna a kicsiknek. Egyformán lelkesedtek a nagymacskák, a majmok, de még a teknősbékák láttán is. Í
     Mégis a fürdővárosban is legesleginkább a hatalmas játszótéren érezték jól magukat a jánoshalmi gyerekeke.

     Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz, hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök. (Mal 3,24)

     A tartalmas, élményékkel teli kirándulással azonban nemért véget a tábor. Hazatértük másnapján a résztvevőket lovas tanyalátogatás, ott lovagolhattak, kocsikázhattak. A következő napon pedig medencés lubickolás, úszás várta a táborlakókat. Mindemellett kézműves foglalkozást is szerveztek számukra. Az ott készült ajándéktárgyakkal a jánoshalmi szociális otthon idős lakóit ajándékozták meg a szervezett látogatás során. Ez is a szegények szolgálatához tartozik.
     - Nincs annál meghatóbb pillanat – jegyezte meg a táborvezető -, mint amikor az idős nénik és bácsik meghatottan magukhoz ölelik ezeket a pici gyerekeket. A máltai szeretetszolgálat más irányelveire is megtanítjuk a résztvevőket. Így például a betegeken, sérülteken való segítségnyújtás keretében az ő szintjükön ismertetjük velük azt, hogy hogyan kell mentőt hívni, hogyan lehet felismerni a különféle sérüléseket. Nagyon szeretik ezt a foglalkozást is a gyerekek, ugyanis az iskolai programokból kimaradt sajnos ez a témakör.
     A nyári szünet gondját igaz csak egy hétre, de megoldja a tábor. Mert nemcsak az a fontos hogy el van a gyerek, hanem foglalkoznak is vele. Hogy ne unatkozzon, ne legyen otthon egyedül, ne csavarogjon az utcán. Ez a megoldás nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is kedvező. A szülők nagyon hálásak azért, hogy ilyenkor nyáron mikor alkalmi munkát vállalnak, ha nincs is állandó munkahelyük, de így nyugodtak, mert a gyerekeik felügyelet alatt vannak és nagyon hasznos tartalmakkal ismerkedhetnek és jól is érzik a táborban magukat a gyerekeik.
Mégegy különlegessége van a jánoshalmi tábornak, ugyanis minden résztvevő, ha arra igényt tart magával viheti a legalább óvodás korú kistesóját.
     A jánoshalmi napközis tábor kellemes időtöltést, eseménydús önfeledt nyarat és feledhetetlen időtöltést biztosít az utóbbi években a rosszabb körülmények között élő gyerekek számára. A foglalkozásoknak köszönhetően a gyerekek oktatásához, de leginkább neveléséhez is hozzájárul. A Máltai Szeretetszolgálat hagyományos jánoshalmi táborának költségeit adományokból teremtik elő. A támogatók helybeli vállalkozók, akik az anyagi segítségen túl, kirándulási lehetőséget is biztosítanak. Ilyen volt idén Szabadka, valamint a Palicsi Állatkert meglátogatása, a Szabadkai Önkormányzat támogatásával. Mert: “A testvéri szeretet maradjon meg közöttetek.” (Zsid 13,1)