Szűz Mária istentapasztalata | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Ugrás a tartalomra

Szűz Mária istentapasztalata

Szűz Mária istentapasztalata

A Keresztény Értelmiségi Kör előadása Szabadkán

Nagy érdeklődést váltott ki a Keresztény Értelmiségi Kör legutóbbi szabadkai előadása az Egyházmegyei Ifjúsági Központban. A vendég ft. mgr. Balcsák Szilárd, a szabadkai Kisboldogasszony templom plébánosa volt, aki májusban - Szűz Mária tiszteletének hónapjában - Jézus édesanyjának istentapasztalatáról szólt az egybegyűlteknek.

A tribün közönsége így megtudhatta, hogy melyek azok az események, amelyek arról tanúskodnak, hogy hogyan volt jelen Szűz Mária életében Isten. Az előadó ugyanígy elmondta azt is, hogy miért fontos mindannyiunk életében az, hogy mindannyiunknak legyen istentapasztalata. Ezután kiemelte, hogy azoknak, akik rendszeresen járnak szentmisére, bizonyára volt már tapasztalatuk, majd elmondta, hogy ezek megéléséhez nagy szükség van a tudásra és a tapasztalatra egyaránt. Majd megismerkedhetett a hallgatóság mindazzal a tanítással, amely arról szól, hogy Mária életében mikor volt jelen az istentapasztalat. Az előadás külön szakasza szólt Mária személyéről, több példa is elhangzott arról, hogy mi jellemezte az életét, milyen élethelyzetben, hogyan viselkedett, milyen reakciói voltak a történésekre, hogyan beszélnek róla a Szentírásban. Mert az evangélisták, amikor nyilvánvalóan Jézus Krisztusról írnak, Mária jelenlétét is tapasztalják és érzékeltetik, emelte ki az előadó, majd példákat is mondott: Mária ott van az első csodánál a kánai menyegzőn, az emberek tudnak róla, a háttérben kíséri Jézust, ott van a kereszt alatt, ahol az Egyháznak is anyja lett, ott van a pünkösd várásában és ő a Napba öltözött asszony.

Balcsák atya, akit majdnem egy évtizede szenteltek pappá és Rómában szerezte meg a licenciátust spiritualitás szakon, jelenleg pedig plébánosi szolgálata mellett a Szabadkai Egyházmegye Teológiai-Katekétikai Intézetében lelkiség- és pasztorális teológiát ad elő, maradandó élményben részesítette a szabadkai tribün résztvevőit.

 

Támogatók:

Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány 

Bethlen Gábor Alap

Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság