Székesfehérvári zarándoklat | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Ugrás a tartalomra

Székesfehérvári zarándoklat

Székesfehérvár

A Keresztény Értelmiségi Kör 2022. szeptember 30-án és október 1-én zarándokutat szervezett Székesfehérvárra. 30 személy vett részt a tartalmas utazáson.

Ellátogattunk a Bory-várba, ahol Ágoston Noémi, Bory Jenő dédunokája kalauzolta csoportunkat a szebbnél szebb díszítménnyel, tornyokkal ellátott épületben.

A várat Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára építette, saját tervei és fantáziája alapján az első világháború után 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. A termeket benépesítette a kortárs művészek, valamint festőművész felesége, Komócsin Ilona és saját műalkotásaival. A műteremben szobor- és képkiállítás volt látható. Ebéd után a résztvevők megtekintették a város nevezetességeit.

Október 1-én részt vettünk a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Kárpát-medencei engesztelő zarándoklatán a hazáért és a békéért. A szentmisét Spányi Antal megyéspüspök mutatta be a Prohászka Ottokár-emléktemplomban, majd imádságos menetben indultak a zarándokok a Nemzeti Emlékhelyre, ahol Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. A megújult Szent István-székesegyház megtekintését követően az Aranybulla-emlékműnél folytatódott a program, ahol Zachar Péter Krisztián, a KÉSZ társelnöke tartott előadást az Aranybulla 800. évfordulójára emlékezve.

Tartalmas program után, lelkiekben feltöltődve, a testvéri összetartozás érzésével indultunk haza.

Hálás köszönet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének székesfehérvári csoportjának mindazért az önzetlen segítségért és fáradozásért, amit irántunk tanúsítottak.