Örömhír – közösségben lenni, közösséget építeni | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Ugrás a tartalomra

Örömhír – közösségben lenni, közösséget építeni

Tanacsules

Műhelymunkával gazdagított tanácsülést tartott a Keresztény Értelmiségi Kör

Három  bibliai idézet is szerepelt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének előadásában azon a közösségi műhelymunkával egybekötött tanácsülésen, amelyet a Keresztény Értelmiségi Kör szervezett meg, a Magyarkanizsa Önkormányzat támogatásával a Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos Házban.

A KÉK helyi csoportjai képviseletében érkezett tanácstagokat Szabó Károly, a legnagyobb vajdasági vallási jellegű civil szervezet elnöke köszöntötte és miután a pandémia miatt a tavalyi összejövetel elmaradt, a találkozó szervezeti fontosságára, illetve a most bevezetett műhelymunka csapatépítő erejének fontosságát hangsúlyozta.   

A meghívott előadó, Sutus Áron Szent Pál leveléből a kitartást emelte ki. Majd János evangéliumából azt hangsúlyozta, hogy mindnyájan egyek kell legyünk, hiszen csak így erősíthetjük egymást, vagyis együtt és egyek lehetünk – a másokért való odaadásban. Jób könyve alapján pedig a gyökerek szerepének fontosságát helyezte előtérbe, mert mi is, ma is a keresztény hagyományokra építhetjük a jövőt. Ezután az idézetek nyomán az örömhír fontosságára hívta fel a figyelmet és némi történelmi áttekintést követően, a három idézet mai életünkre is ható értelmezését és erejét mondta el. Ami nagy figyelmet váltotta ki a hallgatóság körében, az azt volt, amikor az előadó nemzeti himnuszunk imádságos és hálaadó mivoltára utalt, valamint arra, hogy lelki erőnket mindenkor bízzuk a Gondviselőre. Így tettek az elődeink is - emelte ki az előadó – a legnehezebb időkben sem mondtak le a jövőről. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi igaz: az utóbbi másfél évben eluralkodott körülöttünk s bennünk a bizonytalanság, amit útvesztőnek éltünk meg, de mindenképpen próbálkozni kell, mindennek a legyőzésére. És ezután ebből tudjuk megteremteni a közösséget, a ki nem alvó reményében válhat ez a törekvés nemzeti tetté, mert életet rendel a közösségépítő falba, mert ez a mindennapi küldetésünk a megtartó valóságban, ami értékteremtő álomlátássá lesz, fejtette ki az előadó. Az előadásban így a legtöbb szó a vajdasági magyarok közösségépítő erejéről esett, és itt emlékezett meg az előadó Trianon 101 évéről is. Szeretem a magyarságomat, azt, hogy ide születtem – emelte ki Sutus Áron.    

Azután az előadó, mindennapi munkáján és tapasztalatain alapuló gyakorlati példákat és tanácsokat mondott el, amelyek a tanulást és a tanítást segíthetik a KÉK csoportok tagjai számára, akik ugyancsak a gondviselésből meríthetik hitüket és magyarságukat erősítő közösségépítő erejüket.    

A műhelymunka az előadást követően a helyi KÉK csoportok elmúlt időszakára vonatkozó  munkájáról szólt, többen elmondták a saját a tapasztalataikat, majd gyakorlati tanácsokat is kértek Sutus Árontól, a közösségépítés aktuális nehézségeivel kapcsolatban. Több helyi KÉK vezető közvetlen megoldó-javaslatot is kapott a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökétől, ugyanakkor a műhelymunka a közvetlen kapcsolatfelvétel útján a további együttműködés feltételeit is megteremtette a KÉK Tanácsülésén.

A délutáni órákban a tanácstagok megtárgyalták, megvitatták és elfogadták a Keresztény Értelmiségi Kör 2020-as és 2021-es évi tevékenységéről szóló beszámolót, és a még mindig bizonytalan helyzet ellenére is szerteágazó és gazdag idei munkatervet is.