Hétköznapi missziónk Jézussal - Magyarság a hivatásunk | Keresztény Értelmiségi Kör | Keresztény Értelmiségi Kör Ugrás a tartalomra

Hétköznapi missziónk Jézussal - Magyarság a hivatásunk

Hétköznapi missziónk Jézussal

Dr. Csókay András idegsebész tanúságtétele a Keresztény Értelmiségi Kör szabadkai rendezvényén

Szabadkán tartott előadást dr. Csókay András, budapesti, de világszerte gyógyító, nemzetközi hírű idegsebész, agykutató. A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) keretében működő Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány közös szervezésében. A Hétköznapi missziónk Jézussal - Magyarság a hivatásunk című előadásra több százan voltak kíváncsiak egész Vajdaságból. A KÉK szervezésében autóbuszokkal érkeztek a civil szervezet tagjai valamint szimpatizánsai Bánátból és Bácskából. A KÉSZ-t pedig Csizovszki László a magyarországi civil szervezet elnökségi tagjának vezetésével kisebb delegáció képviselte Jánoshalmáról. A Népkör Magyar Művelődési Központ  Kosztolányi terme zsúfolásig megtelt. Az előadóest közös imával, majd Szabó Károly, a vajdasági KÉK Kör elnökének üdvözlő szavaival vette kezdetét. Ezután a vendégelőadó dr. Csókay András főorvos életének fontos állomásairól, a hitről, mindennapi munkájának kihívásairól, valamint a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtét kritikus pillanatairól is beszélt. A másfél órás előadást teljesen átszőtte a nemzetközileg elismert idegsebész mély hite, őszintesége, teljes kitárulkozása. Beszélt az életútjáról, arról, hogy mérnöki pályára készült, később diplomázott az orvosi karon, azután azt is megtudhatta a közönség, hogy vallási nevelést kapott, majd eltávolodott a hitétől és ez idő alatt egészen másként alakult az élete. Megvallotta azt is, hogyan sikerült visszatalálnia a hitéhez, s hogy azóta sikeres a szakmai és a családi élete, a nehéz feladatok, sőt a személyes tragédiák ellenére is. Dr. Csókay szerint az orvos, így ő maga is csak kezel, míg a Jóisten gyógyít. Külön hangsúlyozta és több példát is mondott arról, hogy a Jézus imák közben születnek meg azok a sebészeti megoldások, amelyek hozzásegítik őt a sikeres műtétekhez és gyógyításokhoz. Több példát is mondott ezzel kapcsolatban, legfőképpen legutóbbi műtétéről szólt, amikor is a magyar orvoscsoport sikeresen szétválasztotta a fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpárt. A több mint 26 órás műtétet a dakkai központi katonai kórházban folytatta le egy 35 fős magyar csapat. Elmondása szerint Jézus segítette a kockázatos műtét során. A hívő ember célja, hogy ne maradjon meg csupán az ész szintjén, hanem jusson el a belső megtapasztalásig, és az a közösségi élmény, amit átélt a csapat az afrikai orvosmisszió során, meghozta ezt a megtapasztalást, mondta az előadó.

A hit mindig is fontos szerepet töltött be az életében – ismételt el többször is a főorvos. A megbocsátás és a mély ima erejére vonatkozóan több példát említett, erről felesége, Daniella ugyancsak szólt. 

    Dr. Csókay András idegsebész a munkájával kapcsolatban elmondta még, hogy munkája-hivatása során is a hitéből meríti erejét éppen ezért folyamatosan imádkozik. Szerinte mindenki nemcsak az eszével tudhatja, de a szívével is megtapasztalja, hogy van Isten. Mindez fontos az orvosoknak is. Ahonnan a belső, mély istentapasztalat jön, onnan jön az intuíció, az ötlet, a kreatív gondolat is. Ezért is rossz szembeállítani a hitet és a tudományt, jegyezte meg előadása során dr. Csókay. 

    A szépszámú hallgatóság javaslatot is kapott a vendégelőadótól, így szerinte az egyik fontos út az életünk során a megtérés útja: oda kell csúszni-mászni ahhoz az ajtóhoz, ahol Jézus kopogtat. És ajtót nyitni számára. Majd elmondta, hogy minden napját mély imával kezdi, és ezt ajánlotta a jelenlevőknek is. Miután a mély szemlélődésben az a cél, hogy mindenki meghallja a benne levő Krisztus hangját, mert így hallható meg a szeretet hangja, és ilyen módon lehet jó döntéseket hozni.  

    Arról ugyancsak hallhatott a közönség, hogy ha mély imádságot gyakorolnak naponta, ha Jézusra tekintenek, oldódnak a súlyos kísértések és felismerhetővé válik, hogy Isten így is szereti az embert. A másfél órás előadáson dr. Csókay olyan átéléssel beszélt a hitéről, amely egészen ritka még keresztény körökben is. Az előadó felesége többször is megszólalt az előadás alatt, amikor is a folyamatos tanúságtétel tényeit erősítette meg, közben beszélt a megbocsátásról, a szeretetről, azokról a személyes tapasztalatokról, amelyek tragikusságuk ellenére tovább mélyítették a házaspár hitét, az egymásba kapaszkodást, az összefogást.

    A tartalmas előadás több kérdést is felvetett a hallgatóságban. Kíváncsiak voltak arra például, hogy a család ugyan elfogadta, támogatta, átérezte a családfő hitét, Jézus iránti szeretetét, de vajon a környezet a kollégák hogyan reagáltak. Dr. Csókay elmondta, hogy néhányan egyszerűen megmosolyogják, legtöbben azonban óvatosan, de nagyon kedvesen tekintenek rá, mint egy jámbor vallási őrültre. Ugyanakkor a közvetlen munkatársak elfogadják a nézeteit és úgy vélte emiatt tudta sikeresen elvégezni a több mint 26 órás sikeres beavatkozást a sziámi ikreknél. A gazdag normális élethez, a sikeres hivatáshoz mentálisan is rendben kell lennie az embernek, véli a főorvos. Szerinte nagyon komoly lelki gyakorlatokat kell állandóan végezni, nála ezt az imádság jelenti. Persze vannak, akik ezt elhanyagolják, és vannak, akik ezt csendben gyakorolják. Ők tetteikkel hirdetik az evangéliumot, és ez is a legfontosabb, de dr. Csókay úgy érzi és ezt el is mondta Szabadkán, számára a kimondás képessége is adatott hozzá. Ezért járja fáradhatatlanul a Kárpát-medencét és tanúságtételeivel az Istenben való létezés hitét igyekszik minél több emberhez eljuttatni. A KÉK rendezvényen azt is elmondta, hogy orvosi munkája mellett hivatásává vált ez a tevékenység. Mert szerinte Isten nemcsak feladatot ad számára, hanem erőt is hozzá.

    Dr. Csókay András világhírű idegsebész, két előadást is tartott a Délvidéken, Szabadka mellett Csantavéren is járt. Megismerve a magyar szecessziós várost, a környéket, az itt élő magyarokat, elmondta, hogy szívesen visszajön a KÉK meghívására.

Kapcsolódó hírek:

Hét Nap

Magyar Szó

Magyar Szó

PannonRTV

PannonRTV

Vajdasági RTV