Evangélium - 2021.02.21.

Szerkesztette: Masa Tamás

Nagyböjt 1. vasárnapja

Abban az időben:
    A Lélek kivitte Jézust a pusztába. Negyven napig kint volt a pusztában, és megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, és angyalok szolgáltak neki.
    Amikor Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten evangéliumát: ,,Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.'' /Mk 1, 12-15/

              

                      „Nézzétek, szövetséget kötök veletek, s utánatok utódaitokkal “ (Ter 9,9)

Újra elérkeztünk egy nagyböjti szent idő kezdetéhez. A Szent Negyvennap egy kegyelmi idő, amely egy kis megállásra, lassításra, és az önmagunkkal való szembenézésre hiv meg. Húsvétra, az egyházi év középponti és legnagyobb ünnepére készülünk. Krisztus megváltó halálának és feltámadásának az ünnepe közeleg, amely forrása a mi keresztény életünknek. 

A mai szentmise olvasmánya visszavisz minket Noé idejére. A teremtés könyve elbeszéli nekünk azokat az eseményeket, amelyek az istenfélő Noé idejében történtek. Isten vízözönnel pusztítja el a bűnnel terhelt akkori világot, embert, állatot és növényt egyaránt. A vízözön utáni szövetségkötés a fő témája a ma hallott olvasmánynak. Isten Noénak és utódainak ígéri meg, hogy nem lesz többé ilyen pusztítás és a szövetség jele a szivárvány less.

Krisztusban kedves testvérem! Ahogyan a vízözön a tisztulást és az új szövetséget előzte meg, amelyet az Úr Noéval és utódaival kötött, a Nagyböjt ideje is a legszentebb Szövetség megkötésének a bevezetője. Húsvét ünnepére készülve, Isten minket is, a böjt , az imádság, és a bűnbánat által fel akar készíteni az Örök Szövetség megkötésének az ünnepére. Húsvét szent titka mindannyiunk számára nyitott. Krisztus értünk vállalta a szenvedést és a kereszt gyötrelmét, azért, hogy kiengeszteljen minket Istennel. Nagyböjt szent ideje a mi szívünkben is el akar pusztítani minden bűnt, és minden mást is, ami távol tart minket Istentől. Ez a szent negyven nap egy új élet kezdetét akarja megalapozni bennünk, amit Krisztus áldozata hozott meg nekünk.

Induljunk hát reménységgel és bizalommal e szent negyvennapos kegyelmi idő elejébe, és engedjük, hogy Isten kegyelme újjáalkosson minket, és hogy a megtisztult szív örömében ünnepeljük majd Húsvét szent ünnepét!

Eseménynaptár

Május 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31