Evangélium - 2021.02.14.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 6. vasárnap

Abban az időben:
    Egy leprás jött Jézushoz. Térdre borult előtte, és így kérlelte: ,,Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem!'' Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: ,,Akarom! Tisztulj meg!'' Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult.
    Jézus szigorúan ráparancsolt, és mindjárt elküldte ezekkel a szavakkal: ,,Vigyázz, ne szólj erről senkinek egy szót sem, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért mutasd be a Mózes rendelte áldozatot, bizonyságul nekik.''
    Ám az, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább kint, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis, mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek. /Mk 1, 40-45/

                                            

Krisztusban kedves testvérem!

A mai vasárnap olvasmánya a Leviták könyvéből való. Ez a könyv a harmadik a Tóra könyvei között. Tartalmazza a kultikus-rituális törvényeket és előírásokat. A könyv 13. és 14. fejezete foglalkozik a bőrbetegségekkel, kiütésekkel, amelyek között a legveszélyesebb a lepra. Ma már nagyon nehezen tudjuk elképzelni azt, hogy milyen is lehetett az a betegség, hiszen nagyon ritkán találkozhatunk vele a modern világban. A régi időkben a lepra volt az egyik legragályosabb bőrbetegség. Szörnyű kínokkal és fájdalmakkal járt, és általában nem lehetett gyógyítani. A Leviták könve éppen ezért egy hosszabb törvénygyűjteményt  hoz ezzel a betegséggel kapcsolatban. Ahogy hallottuk a mai olvasmányban, a leprában szenvedő  személy ki volt rekesztve a közösségből, megszaggatott ruhában és kibontott hajjal kellett járnia, akárcsak a gyászolóknak és a bűnbánóknak. (vö. Lev 13,45-46). 

A mai olvasmány alapot nyújt az evangéliumban szereplő gyógyítás elbeszéléshez. Az ószövetségi törvénykezés értelmében a leprás beteg teljesen ki volt rekesztve a közösség életéből, Jézus eljövetelével azonban másképp alakulnak a dolgok.  Ő nem vonakodik attól, hogy a beteget megérintse, és ezáltal meggyógyítsa. Ezzel látszólag megszegi a levita törvényt, de számára egy ilyen gyógyítás az irgalom és az ember szeretet megnyilvánulása. Jézus nem taszítja el a hozzá érkező beteget. Meggyógyítja, és ezáltal megszerzi őt magának.

Mi is forduljunk bizalommal Jézushoz, minden emberi gyengeségeinkkel, bajainkkal és bűneinkkel együtt. Ő meg akarja és meg is gyógyítja a megsebzett embert, és Isten Országának hírnökévé és hordozójává teszi.

Eseménynaptár

Május 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31