Evangélium - 2020.12.20.

Advent 4. vasárnapja

 Abban az időben:
    Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!'' Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta:
,,Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél!
    Mert íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz,
    s Jézusnak fogod őt nevezni!
    Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni.
    Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját.
    Uralkodni fog Jákob házán mindörökké,
    és uralmának soha nem lesz vége!''
    Mária ekkor megkérdezte az angyalt: ,,Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?'' Az angyal ezt válaszolta neki: ,,A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.''
Erre Mária így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!'' Ezután az angyal eltávozott.
/Lk 1, 26-38/

                          

                                       “Az atyja leszek, ő meg a fiam lesz.” (2Sám 7,14a)

Krisztusban kedves testvérem! 

Elérkeztünk az advent szent időnek negyedik vasárnapjához. Már csak néhány nap választ el miket Karácsony napjától. A készülődés és az ünnepi hangulat lassan a tetőfokára hág. A mai vasárnap olvasmánya visszavezet minket Dávid király idejében. A Szentírás beszámol nekünk arról, hogy Dávid mennyit harcolt, háborúzott a népét sanyargató ellenséggel, és milyen sok fényes győzelmet aratott az Úr segítségével. Amikor már a nép nyugalmat és békét élvezett (vö 2 Sám 7,1), Dávid házat akart építeni az Úrnak:”.. a király így szólt Nátán prófétához: „Nézd, magam cédrusfából készült házban lakom, az Úr ládája meg sátorban lakik.” (2 Sám 7,2). Ezekre a szavakra kap választ Dávid az Úrtól Nátán próféta közvetítésével. Ezeket a szavakat halljuk a mai olvasmány további részében. Isten ígéretet tesz, hogy Dávid utódjának a háza fennmarad örökké. Nem Dávid fogja az Úr templomát felépíteni, hanem az ő utóda, aki bnem ontott annyi vért, és békés időkben éli napjait.

Mi keresztények ebben a ma hallott jövendölésben Krisztus királyságának a megvalósulását látjuk. Jézus Dávid nemzetségéből született és benne teljesedett be Isten üdvözítő szándéka. Általa kaptuk meg mi is a megváltás kegyelmét, és általa jutunk el az Isten megismeréséhez is.

Krisztusban kedves testvérem! Most hogy már ilyen közel vagyunk Karácsony szent napjához, a ma hallott igék is be akarnak hatolni a szívünkbe. Krisztus a megígért Megváltó, aki Dávid házából származik, és Ő az aki békét, nyugalmat hoz a benne bízóknak!

Béke és kegyelem legyen veled!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30