Evangélium - 2020.11.29.

Szerkesztette: Masa Tamás

Advent 1. vasárnapja

Abban az időben Jézus így tanított:
    Vigyázzatok és virrasszatok! Nem tudjátok, mikor jön el az idő. Az idegenbe induló ember is, amikor otthagyja házát, szolgáira bízza mindenét, és mindegyiknek kijelöli a maga feladatát; a kapuőrnek megparancsolja, hogy virrasszon.
    Legyetek hát éberek! Mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura: lehet, hogy este, vagy éjfélkor; kakasszóra, vagy reggel. Ne találjon alva benneteket, ha váratlanul megérkezik!
    Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Virrasszatok!
/Mk 13, 33-37/

              

                                                „Mégis Urunk, te vagy a mi atyánk; „(Iz 64,7a)

Krisztusban kedves testvérem!

A mai vasárnappal ismét egy új egyházi év kezdődik. Az adventi időszak ráhangol bennünket az előttünk álló karácsonyi ünnepkörre. Az egész egyházi év úgy van felépítve, hogy elénk tárja az üdvösségtörténet eseményeit, amelyek Krisztusban érik el a csúcspontjukat. 

Advent ideje a meghitt, bensőséges várakozás ideje. Egyrészt visszavezet minket a Krisztus előtti ószövetségi időkre, amikor a választott nép várta a Messiás eljövetelét. A második nagyon fontos jelentése az adventi időnek az, hogy az idei karácsonyra is méltón felkészüljünk. a harmadik dolog pedig az, hogy nem szabad megfeledkezni Krisztus végidőbeli, azaz második eljöveteléről sem.

A mai olvasmányban a babiloni fogság utáni időbe megyünk vissza. A próféta a nép nevében fohászkodik az Úrhoz. Beismeri a saját és a az egész nép bűnösségét. Ezek a beszédek a fogság utáni időben hangzottak el, amikor a nép már visszatért az idegen földről és újra a saját hazájában élhetett.  A prófétai szövegben kitűnik a fazekasmester és az agyag képe. A próféta kifejezi, hogy a nép csakis az Úr segítségével tud megmaradni az igaz hitben. A régi időben történt csapások a nép hűtlenségének a következménye.

Krisztusban kedves testvérem! Advent ideje nagyon jó alkalom, hogy ismét elgondolkodjunk, és lelkileg felfrissüljünk. A ma hallott prófétai szöveg is a segítségünkre akar sietni. Az agyag képe emlékeztetni akar minket is, hogy Isten formálni, alakítani akar minket. Minden egyes nap alkalmas arra, hogy „tökéletesebb” formát kapjunk. Engedjük meg, hogy Isten ebben a mostani adventi időben is formáljon minket kegyelmével. Mi a bűnbánat és a megtérés útjára lépve, megtisztult lélekkel és lelkesen készülődjünk az előttünk álló szent ünnepekre.

Áldott és kegyelemteljes adventi készülődést kívánok neked!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30