Evangélium - 2020.10.01.

Szerkesztette: Masa Tamás

Mindenszentek ünnepe

Abban az időben:
    Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
    ,,Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
    Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
    Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
    Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
    Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
    Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.''
/Mt 5, 1–12a/

                 

                              „Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek?” (Jel  7,13b)

Krisztusban kedves testvérem!

Ebben az esztendőben Mindenszentek ünnepe vasárnapra esik. Vasárnap mindig az Úr Krisztus győzelmének és feltámadásának a napja. A szentek, akiket ma ünneplünk Krisztus dicsőségének a részeseivé lettek. A mai ünnepet már korai keresztény századokban is ünnepelték. Igaz nem November elsején, hanem a Pünkösd utáni vasárnapon. Később került át az ez ünnep November első napjára.

A mai olvasmányban a mindannyiunk számára ismert szakaszt olvashattuk. A Jelenések könyvének hetedik fejezetéből hallottunk néhány igeverset. János, aki a száműzetés napjaiban kinyilatkoztatásokat kap, leírja nekünk, hogy a Mennyországban egy nagyon nagy sereget látott, amelyet meg sem lehetett számlálni (vö. Jel 7,9a). János a szentek nagy seregét látja, akik a földi küzdelmek után elnyerték az üdvösséget.

Krisztusban kedves testvérem! A keresztség szentsége által mi a földi, zarándok egyház tagjaivá lettünk, de ez csak egy átmeneti állapot. A mi hivatásunk az, hogy majdan a János apostol által emlegetett nagy sokasághoz, vagyis a megdicsőültek sokaságához csatlakozzunk. Keresztény hivatásunk az, hogy itt a földön a Feltámadott Krisztushoz ragaszkodva, reményben, hitben és szeretetben éljünk. A keresztény élet jutalma az üdvösség lesz. A Jelenések könyvének ma hallott szakaszából kiviláglik az is, hogy a szenvedések, az áldozatok itt a földi életben, eszközei az üdvösség elnyerésének: „Ezek a nagy szorongatásból jöttek – magyarázta meg –, ruhájukat fehérre mosták a Bárány vérében. “ (Jel 7,14). Ez za igevers válasz a címsorban szereplő kérdésre. A megdicsőült szentek azok, akik itt a földön Krisztusért áldozatot hoztak, kitartottak mellette, sőt az életüket adták érte.

A mai szép ünnep segítsen minket abban, hogy a keresztségbe kapott keresztény hivatásunkat méltón betöltsük itt a földi életben, és majdan pedig a megszámlálhatatlan sokasághoz csatlakozzunk, és vele együtt zengjük az Úr dicséretét: “Nagy szóval kiáltották és mondták: „Üdv Istenünknek, aki a trónon ül és a Báránynak!” (Jel 7,10)

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30