Evangélium - 2020.08.30.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 22. vasárnap

Abban az időben:
    Jézus többször felhívta tanítványai figyelmét arra, hogy neki Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és az írástudóktól, megölik, de a harmadik napon feltámad a halálból. Erre Péter félrevonta őt, és óva intette: ,,Isten ments, Uram! Ez nem történhet veled!'' Mire ő Péterhez fordult: ,,Távozz tőlem, sátán! Botránkoztatsz, mert nem az Isten ügyére van gondod, hanem az emberekére!''
    Azután így szólt tanítványaihoz: ,,Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen. Mert mindaz, aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énértem elveszíti életét, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe saját lelkéért?

Az Emberfia pedig el fog jönni Atyjának dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint.''
/Mt 16, 21-27/
 

              

              ,,Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen."

Krisztusban kedves testvérem!

Jeremiás próféta egészen fiatal korában kapta  a meghívását. Először az északi királyságban, Izraelben működött, majd később pedig Jeruzsálemben. A küldetése az volt, mint sok másik prófétának, hogy tolmácsolja az Úr üzenetét a népnek, amely nem tartotta meg a szövetségi hűséget. Jeremiás prófétát a sokat szenvedett prófétaként emlegetik. Először is a saját népének vezetői, és maga a nép tör az életére, azért mert az igazságot mondja. A legnagyobb csapás amit át kellett élnie, az Jeruzsálem és a Templom lerombolása volt a babiloni hadsereg részéről.

A mai olvasmány néhány verse talán lehangolóan hat az olvasóra. Egy szomorú hangvételű vallomás részletet hallunk Jeremiás próféta szájából. Szavaiból a keserűség, a csalódottság, a fájdalom sugárzik. Ezt csakk akkor értjük meg igazán, ha megismertük a hátteret, amelyben ez a vallomás elhagyta Jeremiás próféta száját.

Krisztusban kedves testvérem! A mi mindennapi életünkben is ott vannak a megpróbáltatások, nehézségek. Mi is talán sokszor úgy érezzük, nem bírjuk tovább, jó lenne feladni, más utakon járni. Jeremiás próféta eme néhány mondatában hallunk reményteljes szavakat is. Amellett hogy kimondja a címsorban szereplő panaszos szavakat:” Rászedtél, Uram! S én hagytam, hogy rászedj” (Jer 20,7a), ott van a másik része is a vallomásnak: Már azt gondoltam: Nem törődöm vele, nem beszélek többé a nevében. De ilyenkor mintha tűz gyúlt volna szívemben, és átjárta minden csontomat.” (Jer 20,9)

Krisztusban kedves testvérem! Jeremiás szavai a mai vasárnapon minket is érintenek. Igaz, hogy nagyon sok olyan helyzet adódik az életünkben, és a lelki életünkben, amikor úgy érezzük, nem megy tovább. Jeremiás perzselő tüzet érzett a szívében, amikor fel akarta adni. Igen. Isten szeretete  erősebb minden megpróbáltatásnál és nehézségnél. Engedjük mi is, hogy ez az isteni tűz fellobbanjon a szívünkben, akárhányszor nehézségekkel szembesülünk, és engedjük, hogy megújítson minket, mint ahogyan Jeremiás életében is megtörtént.

Béke legyen veled!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30