Evangélium - 2020.08.23.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 21. vasárnap

Abban az időben:
    Amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?'' Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának.'' Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti, kinek tartotok engem?'' Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.'' Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is.
    Akkor lelkére kötötte a tanítványoknak, el ne mondják senkinek, hogy ő a Messiás.
 /Mt 16, 13-20/

                                

                             “Az ő vállára teszem le Dávid házának kulcsát..” (Iz 22,22a)

Krisztusban kedves testvérem!

Izajás próféta könyvének 13-23 fejezetei olyan jövendöléseket, beszédeket tartalmaznak, amelyek a választott népet szorongató pogány népek ellen szólnak. Kr. e. 700 körül asszíria fenyegette Izrael életét. Sibna volt abban az időben a király kulcsára. Az ő feladata volt az hogy ügyeljen a király és a hozzá érkezők biztonságára. A mai olvasmányban hallott prófétai beszéd akkor hangzott el, amikor Sibna azt tanácsolta Ezékiás királynak, hogy hívja segitségül Egyiptomot az asszírok elleni harcban. Izajás próféta belátta, hogy ez még jobban haragra gerjesztené az asszírok királyát Szanheribot. Ezért mondja el a próféta a most hallott beszédet Sibna ellen: Kivetlek tisztségedből, és elmozdítalak hivatalodból.” (Iz 22,19). A próféta mindig Isten üzenetét tolmácsolja. Eljakim az az ember, akit a próféta mint új kulcsárt emleget. Az ő szolgálata biztos lesz, és a király és az egész nép biztonságban less sz ő szolgálata alatt (vö. http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=561)

Krisztusban kedves testvérem! A most hallott prófétai beszéd talán kicsit érthetetlennek tűnik, de ha jobban átgondoljuk a mondanivalóját, akkor a mi számunkra is világos üzenetet hordoz.

 A kulcs mint eszköz, már az Ószövetségben is, de a ma halott evangéliumi szakaszban is hatalmat, megtiszteltetést és felelősséget jelent. Akinek a kulcsokat adják, annak megbizható embernek kell lennie. A mi keresztény életünkben is ott van ez a “kulcs”. Az Úr ránk bízta az evangélium üzenetét, meghívott minket az üdvösségre, és elküldött minket a világba tanúságot tenni róla. Mi is felelősek vagyunk a saját magunk, és ugyanakkor a mások üdvösségéért is. A mi szolgálatunk, keresztény életünk is felelősségteljes kell hogy legyen. Engedjük, hogy Isten szeretete vezesse minket ezen az úton, és a ránk bizott kulcsot gondosan őrizzük, használjuk, és magunkat és a ránk bizottakat is az üdvösségre vezessük.

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30