Evangélium - 2020.08.02.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 18. vasárnap

 "Abban az időben:
    Amikor Jézus tudomást szerzett Keresztelő János haláláról, csónakba szállt és elment onnan egy kietlen helyre, egyedül. De az emberek megtudták, és a városokból gyalogszerrel utána indultak Mikor kiszállt, már nagy tömeget látott ott. Megesett rajtuk a szíve és meggyógyította betegeiket.
    Amint beesteledett, tanítványai odamentek hozzá, és figyelmeztették: ,,Sivár ez a hely, és késő már az óra is. Bocsásd el a tömeget, hadd menjenek a falvakba, hogy élelmet szerezzenek maguknak!''
    Jézus azonban ezt mondta nekik: ,,Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!'' Ők ezt felelték: ,,Nincs másunk itt, csak öt kenyerünk és két halunk.'' Mire ő ezt mondta: ,,Hozzátok ide!''
    Miután megparancsolta, hogy a tömeget telepítsék le a fűre, fogta az öt kenyeret és a két halat, szemét az égre emelve áldást mondott, azután megtörte a kenyereket, és odaadta a tanítványoknak, a tanítványok pedig az embereknek. Mindannyian ettek és jól is laktak. Végül tizenkét kosár lett tele a kenyérmaradékokkal. Pedig mintegy ötezer férfi evett, nem számítva a nőket és a gyerekeket."
/Mt 14, 13-21/

                 

                                          “….Hallgassatok rám, és élni fog lelketek.” (Iz 55,3b)

Krisztusban kedves testvérem!

Izajás próféta könyvének második része (40-55 fejezetek) a babiloni fogság idején keletkezett. Legfőképpen vigasztaló jellegű beszédeket tartalmaz. A fogság idejének nehézségei súlyos teherként sanyargatták a választott nép fiait. Elgondolhatjuk, hogy valóban milyen nehéz is lehetett egy pogány közegben élni,kiszolgéltatottan, a szülőföldtől távol. Izajás próféta könyvének ezek a fejezetei arra voltak hivatottak, hogy az elcsüggedt népet erősitse, bátoritsa és vigasztalja. Mindenekelőtt az Istenbe vezett hit és a bizalom megtartása volt a legfontosabb, hiszen Babilon egy pogány társadalom volt, amely nem ismerte Jahvét, Izrael Istenét.

 A mai olvasmány mindössze három vesrből áll, de a prófétai üzenet nagyon is erőteljes benne. Mindenekelőtt az Isten szavára való odafigyelésen van a hangsúly, mint ahogyan olvashatjuk a mára rendelt szakasz harmadik versében:” Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek.” (Iz 55,3)

A prófétai beszéd ezen kijelntése elsősorban arra utal, hogy a nép számára a túlélést jelenti, ha kitart az Úr szavának meghallgatásában és megtartásában. Aki Istenre hallgat az lelkileg és testileg is jóllakott lesz.

Krisztusban kedves tetsvérem! Mi is nehéz időket élünk. Igaz, nem vagyunk fogságban Babilonban, de más dolgok vesznek minket körül. Mostanság a járvány, a szegénység, munkanélküliség, az elvándorlás témái azok, amelyek nyugtalanná tesznek minket. A modern tömegtájékoztatási eszközök, percről percre újabb és újabb információkat közölnek. Ezek persze nem mind pontosak, hiszen nagyon sok az ál-információ is. Nekünk Krisztus követőinek most az a legfontosabb küldetésünk, hogy ebben a bizonytalan világban, és a nehéz időkben megmaradjunk Isten igéjének a megtartásánál. A körülöttünk zajló események, nem szabad hogy eltereljék a figyelmünket a mi valódi célunktól. Isten szava ma is bátorit, éltet és vezet minket. Engedjük, hogy ezekben a válságos időkben is Isten ereje lakozzon bennünk, bizzuk magunkat az Ő gondviselésére, mert Ő mindig hűséges a szövetségéhez, és az életre vezet minket!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30