Evangélium - 2020.06.21.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 12. vasárnap

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek az emberektől! Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék. Amit én sötétben mondok nektek, azt ti mondjátok el világosban: és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkön!
És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül? Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél! Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. /Mt 10,26-33/

          

                              “De az Úr, mint hős harcos, mellettem áll.” (Jer 20,11)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Jeremiás próféta vallomásaiból hallottunk ma néhány verset az első olvasmányban. Jeremiás próféta egy sokat üldözött és sokat szenvedett próféta. Meghívását Kr.e. 625 körül kapta. A többi prófétához hasonlóan, ő is a megtérést, az igaz életre való visszatérést hirdeti, ezért  elég sokan ellene támadnak. Többször megpróbálják megölni és félretenni, mert az igazság amelyet hirdetett, sértette egyesek fülét. Jeremiás próféta egy olyan időszakban működött az északi országrészben, amikor Babilon nagyon megerősödött és a környező népeket mind legyőzte. Izrael és Júda is veszélybe került, és amint tudjuk nem sokkal később be is következik a baj. Először elesik Szamária ( Kr.e 622.), majd pedig a másik országrész is. A népet fogságba hurcolják, és maga Jeremiás is fogságba kerül.

     A mai olvasmány néhány verse nagyon szépen kifejezi a próféta érzelmeit. Látja a nép hűtlenségét és gonoszságát. Jeremiás több alkalommal úgy érezte, hogy abban kellene hagynia a prófétai működését, de az Úr újra és újra visszavezeti őt a prófétai szolgálatba.

     A mai korban élő keresztények is kerülhetnek hasonló helyzetbe. Néha valóban úgy érezzük, hogy nem megy tovább. Az élet nehézségei, a környezet hatásai sokszor minket is talán arra pontra visznek el ahonnan emberi szempontból nézve nincs kiút. Jeremiás próféta példája megmutatja nekünk azt, hogy az Úr mindig megsegít azt akit kiválasztott. A címsorban szereplő vers hitvallásként hangzik el Jeremiás szájából: “De az Úr, mint hős harcos, mellettem áll.” (Jer 20,11) .

     Krisztusban kedves testvérem! A mai olvasmányban hallott igék legyenek a mi számunkra is a kitartás és az állhatatosság forrása. Jeremiás, a sokat üldözött és sokat szenvedett próféta példája segítsen minket a kitartó keresztény életre és a mindennapi küzdelmeinket Istenbe vetett bizalommal és mély hittel harcoljuk meg!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30