Evangélium - 2020.06.07.

Szerkesztette: Masa Tamás

Szentháromság vasárnapja

     Abban az időben Jézus ezt mondta Nikodémusnak:

     Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy mindaz, aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Isten nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy általa üdvözüljön a világ. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, de aki nem hisz, az már ítéletet vont magára, mert nem hitt Isten egyszülött Fiában. /Jn 3, 16-18/

                           

              „Ha kegyelmet találtam a szemedben, Uram, akkor a mi Urunk vonuljon velünk.” (Kiv 34,9a)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Szentháromság vasárnapját ünnepeljük. Hitünk egyik legnagyobb titka a Szentháromság egy Isten titka, amelyet élő ember a maga teljességében felfogni nem tud. A Szentháromság jelen van az életünkben minden időben. Ha megnézzük a liturgikus cselekményeket, imádságokat, ájtatosságokat, akkor láthatjuk hogy mindet a Szentháromság nevében végezzük. Már a keresztségünk is Szentháromság nevében történik, így attól a pillanattól kezdve belekapcsolódunk Isten titokzatos belső életébe. A történelem folyamán nagyon sok szép tanulmány és elmélkedés jelent meg a Szentháromságról. 

     A mai olvasmány lelkiekben visszavisz minket a régmúlt időkbe. Mózes és a választott nép pusztai vándorlásának idejére irányítja a figyelmünket. Az Ószövetségi Szentírás elbeszéli nekünk, azt, hogy a nép hűtlenné vált. Nem tartotta meg az Istennel kötött szövetséget és egy aranyborjút kezdett el imádni. Mózes itt újra közbenjáróként jelenik meg. Istenhez fordul, aki megújítja a szövetséget. Ebből látszik, hogy Jahve, irgalmas és hosszantűrő Isten. Az ember hajlamos a szövetség megsértésére, de Jahve mindig hűséges a saját ígéretéhez.

     Mi keresztények Jézus Krisztusban tapasztaljuk meg Isten szeretetének a teljességét. Ő aki értünk meghalt és feltámadt, kinyilatkoztatta nekünk a Szentháromság titkát, és mindenek felett belekapcsolt bennünket annak belső szeretettel teljes életébe. Ez a nagy titok számunkra az élet forrása. Isten életében részesültünk, és napról napra tapasztaljuk szeretetét.

     Legyen ez a mai ünnep is egy erőforrás a mi számunkra. Adjon nekünk erőt és kitartást az a tudat, hogy Isten életében részesültünk, és Ő az aki a mi életünket is boldoggá teszi.

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30