Evangélium -2020.03.01.

Nagyböjt 1. vasárnapja

    "Abban az időben:
     A Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy a sátán megkísértse. Negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odalépett hozzá a kísértő és így szólt: ,,Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré!'' Jézus ezt felelte: ,,Írva van: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazon igével, mely Isten szájából származik.''
     Ezután a szent városba vitte őt a sátán, és a templom oromzatára állította. Így szólt: ,,Ha Isten Fia vagy, vesd le magad! Hiszen írva van:
     Angyalainak megparancsolta:
        A tenyerükön hordozzanak téged,
        hogy kőbe ne üsd a lábadat!''
     Jézus ezt válaszolta: ,,De az is írva van: Ne kísértsd Uradat, Istenedet!''
     Végül egy igen magas hegyre vitte őt a sátán. Megmutatta neki a világ valamennyi országát és azok gazdagságát. Azután így szólt: ,,Ezt mind neked adom, ha leborulsz és imádsz engem!'' Ekkor Jézus azt mondta neki: ,,Takarodj, sátán! Mert írva van: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!''
     Erre otthagyta őt a sátán, és íme, angyalok jöttek és szolgáltak neki. /Mt 4, 1-11/

                 

                                     “Akkor az Úristen megalkotta az embert a föld porából

                                                 és orrába lehelte az élet leheletét” (Ter 2, 7)

     Krisztusban kedves testvérem!


     Hamvazószerdán megkezdődött a negyvennapos húsvéti előkészület, vagyis a Nagyböjt. Az Egyház a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett erre az időszakra, hiszen a legnagyobb keresztény ünnepre irányul. Húsvét az egyházi liturgikus év csúcspontja. Krisztus megváltó szenvedése, halála és feltámadása a mi üdvösségünk forrása.


      A mai olvasmányban a Teremtés könyvéből hallottunk néhány verset.   A Biblia kétszer is leírja a világ teremtésének a történetét. Az első, hosszabb leírás, az úgynevezett papi hagyományból ered. Ez a hatnapos teremtéstörténet. A ma hallott szakasz a rövidebb teremtés elbeszélésből való. Ez a szakasz bemutatja az embert, akit Isten a saját képére és hasonlatosságára alkotott meg. A bűnbeesés története amit hallottunk, rámutat az ember rosszra való hajlamára is. A kísértés mindig ott van az ember életében. A bibliai teremtéstörténet rámutat arra, hogy a bűn az emberi gyengeség következménye.


     Krisztusban kedves testvérem! Az előttünk álló nagyböjti szent időszak alkalmat ad arra, hogy szembenézzünk saját magunkkal. Lehetőség nyílik arra, hogy az életünkben felmerülő leggyakoribb kisértéseket felismerjük, és felvegyük ellenük a harcot. A Nagyböjt szent ideje alatt nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy a gyengeségeinket felismerjük és harcoljunk ellenük.


     Kívánom, hogy legyen gyümölcsöző mindannyiunk számára ez az előttünk álló szent Negyvennap.

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30