Evangélium - 2020.02.23.

Évközi 7. vasárnap

     Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
     Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle.
     Hallottátok, hogy ezt mondták: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.
     Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok! /Mt 5, 38-48/

                       

                            Ne táplálj gyűlöletet szívedben testvéred iránt.(Lev 19,17a)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A régi keleti népek törvényében szerepelt a “megtorlás joga” ez azt jelentette, hogy a sértést, megbántást viszonozni lehetett egy ugyanolyan mértékű visszavágással. (lex talionis). Az Ószövetségben is olvahatunk erről ( Lev 24, 19 20; vö. Kiv 21, 23-25; MTörv 19, 21). Első hallásra, vagy olvasásra nagyon embertelennek tűnhet ez a törvény. Abban az időben ezt természetesnek tartották,mondván, hogy mindenkinek megvan a joga a védekezéshez (vö. http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=547). 

     A mai olvasmányban a leviták könyvéből hallottunk néhány verset. Az első részben Isten Mózes által az életszentségre hív minket:” Legyetek szentek, mert én, az Úr, a ti Istenetek szent vagyok” (Lev 19,2). Minden ember hivatott erre. A mai korban is aktuális ez a meghívás. Szükség van szent életű emberekre.  

     A második részben pedig az embertárs szeretetére és a megbocsátásra  kapunk meghívást.

     A mai korban,amikor minden fel van gyorsulva, amikor az emberek sokasága nem tud a másikkal egészégesen kommunikálni, nagyon aktuálisnak mutatkozik a mai olvasmányban szereplő üzenet. Éppen itt, ebben a gyors, vagy mondjam úgy embertelen világban szükség van a szent életű keresztényekre. Nekünk nem kell a világ gondolkodását a magunkévá tennünk. Nekünk ott van Isten törvénye, különösképpen pedig az Evangélium Törvénye. A mi életszentségre való törekvésünk jel lesz a világ számára. Ha megtartjuk az evangéliumi törvényt, szebbé tesszü a saját, de embertáraink életét is. A másik dolog amire a mai olvasmány rámutat. Az embertárs, a felebarát szeretete. Ha mi keresztények odafigyelünk a másik emberre, szeretettel fordulunk felé, megváltozik a világ. A kegyetlenség, az embertelenség megszűnik, amikor mi megéljük a felebarátunk iránti szeretetet. Ez a legapróbb dolgokban mutatkozik meg. Az apró figyelmességben, egy szép szóban, a bátor ításban, vigasztalásban megmutathatjuk a másik ember iránti szeretetünket.

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30