Evangélium - 2020.02.09.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 5. vasárnap

      Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
     ,,Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek.
     Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!'' /Mt 5, 13-16/

                                       

                                        “Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal,

                                          és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged.” (Iz 58,8a)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Izajás próféta könyvének 56-66 fejezetei a babiloni fogság után fogalmazódtak meg. A kutatók szerint egy vagy több próféta beszédeit foglalják magukba. (vö. http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=545). Ebben a fejezetben az igazi böjtölésről hallunk. A próféta figyelmeztet arra, hogy az igazi böjt a szívből fakad, és nem csupán a puszta külső, látható dolgok megtartásában rejlik. A fogság utáni időben nagyon nehéz helyzet uralkodott Izraelben. Elsősorban nagyon sokan már ismerték a vallásos előírásokat, másrészt pedig az egész ország romokban hevert, és újjá kellett építeni. A próféta szavai arra mutatnak rá, hogy a mindennek az alapja az ember szívéből jövő igazi vallásosság.

     A mai olvasmányban a már mindannyiunk számára ismert igéket halljuk. A próféta felhívja a kortársainak, de a mi figyelmünket arra, hogy az irgalmasság gyakorlása által fog az ország újjáépülni. Minden vallásos gyakorlat alapja az irgalmasság gyakorlása.

     Krisztusban kedves testvérem! A mai kor forgatagában is fontos az irgalom, az irgalmasság. Ha jobban körülnézünk a világban, akkor láthatjuk az “irgalmatlanná” vált. Sajnos hogy ezt kell mondanunk, de ez van. Az emberek csak saját magukkal törődnek, nincs idejük a másik emberre. Az saját érdekek, a siker, a gazdagodás vágya irgalmatlanná teszi a világot. Nekünk, Krisztus követőinek kell példát mutatnunk abban, hogy igenis lehet irgalmasnak lenni a mai rohanó, és “embertelen”, “irgalmatlan” világban

     Legyen a mai olvasmány egy bátorítás mindannyiunk számára. Mi keresztények legyünk azok, akik a világot emberségesebbé teszik. Az irgalmasság gyakorlása  által tegyük szebbé embertársaink és az egész világ életét. Adjon erőt nekünk a prófétai ige: “Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged.” (Iz 58,8a)

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30