Evangélium - 2020.01.12.

Szerkesztette: Masa Tamás

Urunk megkeresztelkedése

      Abban az időben:
     Jézus elment Galileából a Jordán (folyó) mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék nála. János azonban tiltakozott: ,,Neked kellene megkeresztelned engem, és te jössz hozzám?'' Jézus azonban így szólt: ,,Hagyd ezt most, mert úgy illik, hogy teljesítsük mindazt, ami igazságos.'' Erre ,János engedett neki.
     Jézus pedig megkeresztelkedett. Mihelyt feljött a vízből, íme, megnyílt az ég, és látta Isten Lelkét galamb módjára magára szállni. És íme, hang hallatszott az égből: ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik!''
/Mt 3, 13-17/

               

                 „Megtettelek a népnek szövetségül, és a nemzeteknek világosságul..” (Iz 42,6b)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Urunk megkeresztelkedésének ünnepét ünnepeljük. Lezárul a karácsonyi ünnepkör, és elkezdődik aliturgiában az évközi idő. Krisztus életének egyik nagy mozzanata a mai nap. Ekkor lép ki az eddigi rejtett, munkás életéből, és elmegy Jánoshoz a Jordán folyóhóz, hogy megkeresztelkedjék nála. 

     Az olvasmány amit ma hallottunk, az az első Ebed-Jahve dal egy része. Izajás próféta könyvében négy dalt olvashatunk az Úr szolgájáról. Ezek a dalok vonatkozhatnak a prófétára, akit elvetettek, elhallgattattak és kigúnyoltak. Vonatkozhat a választott népre, amely sokat szenvedett. A harmadik vonatkozás az, ami nekünk keresztényeknek a legkézenfekvőbb. Az Úr Szolgájáról szóló ének Krisztusra vonatkozik. Ő az akit Isten a világba küldött, hogy az igét hirdesse. A szenvedések,a megaláztatások közepette kellett hogy eljusson a dicsőségbe. Krisztus az, aki magára vonatkoztatja az Izajás próféta által megrajzolt szolga alakját.

     A mai ünnep elvezet minket Jézus nyilvános működésének a kezdetére. Beáll a bűnösök sorába, hogy Keresztelő János alámerítse a Jordán vizében. Az Úr Szolgája-Jézus, megmutatja, hogy a küldetése éppen az elesett és bűnös emberhez szól. Neki kell hirdetnieisten szabadító és üdvözítő hatalmát.

     Krisztusban kedves testvérem! Legyen mindig bennünk az a tudat, hogy Krisztus küldetése hozzám is szól. Értem lett szenvedő Szolgává, és engem is hasonlóvá akar tenni önmagához. Nekem mint kereszténynek a saját tanúságtételemmel kell másokhoz eljuttatnom Isten igéjét, és a megváltás,a  szabadulás örömét!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30