Evangélium - 2020.01.05.

Szerkesztette: Masa Tamás

Karácsony utáni 2. vasárnap

     Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ô volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Ôbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be.
     Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.

     És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal. /Szent János könyvéből 1, 1-5. 9-14/

                              

                “A maga dicséretét zengi a bölcsesség, népe közepette dicséri önmagát”(Sir 24,1)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A karácsonyi idő vége felé járunk. Megünnepeltük az Úr születése napját. Ma a karácsony utáni második vasárnapon az első olvasmány a bölcsességről tanít nekünk. Már a régi időkben, az Ószövetség idejében is nagyon fontos volt az Istennel való kapcsolat. A választott nép fiai is sok mindent leszűrtek a mindennapi életük tapasztalatából. Látták, és érezték, hogy Jahve mindig velük van. Érezték a működését a saját életükben, a törtenelmi eseményekben. A bölcsesség fogalmát nehéz meghatározni ugyan, de a Szentírás tanítása utat mutat a bölcsesség fogalmának megismerése felé. Az ember, aki Istenre figyel, hallgat a szavára, bölcsnek neveztetik az ószövetségi gondolkodásban. Isten bölcsessége nyilvánvalóvá let a vaálsztott néppel kötött szövetségek által.

     Nekünk, az Újszövetség népének, amai olvasmányban hallott igék, és a bölcsességi irodalom többi része egyértelműen Krisztusra mutatnak rá. Benne let testté Isten Logosza, ahogyan János evangéliuma megfogalmazza. Krisztusban mondja ki Isten önmegát a maga teljességében.

     Krisztusban keves testvérem! A mai olvasmányt hallva, törekedjünk mi is az isteni bölcsesség, vagyis Krisztus és az Ő evangéliumának a befogadására. Mi is hivatottak vagyunk bölcsekké válni Krisztusban. Használjuk fel ezt a kegyelmi időt a Benne való elmélyülésre!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30