Evangélium - 2019.10.20.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 29. vasárnap

     Abban az időben:
     Példabeszédet mondott Jézus arról, hogy szüntelenül kell imádkozni és nem szabad belefáradni.
Így szólt: ,,Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Ez elment hozzá, és kérte: »Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben.«
     A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: »Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver.«''

     Az Úr így szólt: ,,Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik.
    Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?'
' /Lk 18, 1-8/

              

                      “Én pedig Isten botjával a kezemben kiállok a domb tetejére.” (Kiv 17,9b)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A választott nép fiai számtalanszor tapasztalták Jahve segítségét. A legnagyobb istenélmények minden kétség nélkül a negyven éves pusztai vándorlás alatt történtek. A saját történelmi helyzeteikben érezték Jahve jelenlétét és működését. Isten a választott népéért mindent megtesz. Védelmezi, vezeti, és győzelemre viszi őt.

     A mai olvasmányban egy olyan eseményről hallottunk, amely amellett hogy történeti leírást ad egy vándorlás korabeli eseményről, lelkiségi tanítást is magában hordoz. Az amalekitákkal való  harc egy kihívás, vagyis egy akadály volt Izrael számára. Isten győzelemre vezette népét, de ugyanakkor elvárja hogy népe higgyen benne. A hit egyik legfontosabb kifejezője az ima. Mózes egy domb tetején imádkozik az Úrhoz, amíg Józsue a seregével az amalekitákkal harcol. Az ószövetségi tanításban is ott van tehát az, hogy az ima, az állandó kapcsolat Istennel elengedhetetlen. Látjuk a szentírási történetben, hogy ha az imádság gyengébb, akkor a győzelem is messzebb van. Amikor Mózes leeresztette kezét az ellenfél jutott fölénybe, de amint újra kitárta kezét a választott nép jutott újra fölénybe (vö Kiv 17,11).

     Krisztusban kedves testvérem! Ez a z ószövetségi történet is mutatja, hogy mennyire fontos a közbenjáró és a kérő imádság is. Az elmúlt vasárnap a hála és a hálátlanság témája is előkerült a szentírási olvasmányokban. A hálaadó ima elnegedhetetlen a lelki életben, de ugyanúgy a kérő és a közbenjáró ima is elengedhetetlen.

     A saját életünkben is tapasztaljuk, hogy amikor az imaéletünk gyengébb, akkor gyengébbek  vagyunk. Nagyon fontos tehát, hogy keresztényként napról napra erősödjünk az imádságos lelkületben. Merjünk naponta, akár többször is időt szakítani az imádságra. Biztosan más lesz az életünk, és Isten győzelemre vezet minket is.

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30