Evangélium - 2019.10.06.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 27. vasárnap

     Abban az időben:
     Az apostolok kérték az Urat: ,,Növeld bennünk a hitet.''
     Az Úr így válaszolt: ,,Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a szederfának: Szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerben, engedelmeskedik nektek.
     Melyiktek mondja béresének vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: »Gyere ide tüstént és ülj asztalhoz.« Nem ezt mondja-e inkább: »Készíts nekem vacsorát, övezd fel magadat és szolgálj ki, amíg eszem és iszom! Aztán majd ehetsz és ihatsz te is?« S talán megköszöni a szolgának, hogy teljesítette parancsait?

     Így ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak kötelességünket teljesítettük.'' /Lk 17, 5-10/

              

                     „Akinek nem igaz a lelke, az elbukik, de az igaz élni fog hűségéért.” (Hab 2,4)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A mai olvasmányban egy ritkán hallott,keveset emlegetett kispróféta könyvéből hallotunk egy részletet. Habakuk próféta könyve mindössze három fejezetből áll, és a fő témája a nép körében uralkodó igazságtalanság, és a nagy népek elnyomó kizsákmányoló uralma a kisebb népek fölött. Habakuk próféta  kis ideig működött. Meghívását akkor kapta, amikor Nebukadnezár király Kr. e. 605 ben Karkemisnél győzelmet aratott Asszíria fölött és Babilon ezáltal nagyhatalommá vált. Habakuk prófétai működése Kr. e. 597-ig tartott, amikor is a babiloni sereg először elfoglalta Jeruzsálemet. (vö. http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=725).

     Krisztusban kedves tesrvérem! A ma hallott  rövid prófétai szövegben Habakuk Istenhez kiált amikor látja a szomorú eseményeket. Az erőszak, a fosztogatás bántja a prófétát, ezért szólítja az Urat, aki arra buzdítja Habakukot, hogy jegyezze fel a látomást, mert az majd valósággá fog válni. A helyzet, amiben a próféta és honfitársai vannak, kicsit sem biztató. Nagy veszély leselkedik a választott nép fiaira. A címsorban szereplő ige azonban megadja a kulcsát, lényegét a próféta üzenetének. Aki igazságban él, azaz kitart az Úr melletti hűságben az megmenekül.

     Ennek a prófétai igének ma is megvan a súlya. A mai kor embereének is vissza kell térnie az Úrhoz, hallgatnia kell az Ő szavára, máskülönben elsodródik a világban és semmivé lesz. Nekünk az a feladatunk, hogy mint keresztények napról napra megmutassuk, hogy az Istenbe vetett hit, és a benne való reménység megszabadít, kiemel a világ gonsoszságának a hatalmából. Mi másképpen nézzük a világ dolgait, hiszen mi Krisztus által meghívottak vagyunk, és ennek a világnak a dolgai nem rendíthetnek meg minket. Mi az üdvösség szemszögéből szemléljük a dolgokat, amelyek körülöttünk vannak. Ha megmaradunk az üdvösség reményében és hiszünk az Úr ígéreteiben, akkor már nagyon jó úton vagyunk az üdvösség felé.

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30