Evangélium - 2019.07.21.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 16. vasárnap

     "Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához és hallgatta szavait.
     Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: ,,Uram – méltatlankodott –,nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.''
     Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.''
/Lk 10, 38-42/

           

                             „Fölemelte szemét és íme, három férfi állt előtte.”(Ter 18,2a)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A mai olvasmányban ismét Ábrahámmal találkoztunk. Az előző alkalmakkor, amikor róla olvastunk, akkor mint a hit embere jelent meg előttünk. Láttuk az ő Istenbe vetett bizalmát, amellyel készen volt mindent megtenni, amit Isten kért tőle. Őt úgy tekintjük mint a hitünk ősatyját.

     A mai olvasmányban pedig egy másfajta jelenetet hallhattunk. Három titokzatos férfi látogatja meg Ábrahámot és feleséget Sárát. Az akkori szokásokhoz híven Ábrahám megvendégeli a jövevényeket, lakomát készít a számukra. Ez a tisztelet és a megbecsülés jele volt abban a korban. A történet csúcspontja mégsem csak itt mutatkozik meg, hanem ott amikor a jövevények fiúgyermeket ígérnek Ábrahámnak és Sárának.

     A mai olvasmányban szereplő kis történet rámutat arra, hogy a hit embereként, nekünk is vendégszeretőknek kell lennünk. A hitünkből jócselekedetek fakadnak, és ezek soha nem maradnak jutalom nélkül. Isten megjutalmaz minket is, ha az Ő parancsait megtartjuk, és embertársainkkal szeretetben élünk.

     Krisztusban kedves testvérem! A mai olvasmányban szereplő történet segíteni akar minket abban, hogy a hitünket, amelyet Isten ajándékoz nekünk, tettekben is megéljük. A mindennapok forgatagában legyünk embertársaink szolgálatára. Ábrahám alázata, mély hite, vendégszeretete legyen buzdító példa a számunkra.

     Kegyelem és béke legyen veled! Ámen

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30