Evangélium - 2019.01.13.

Szerkesztette: Masa Tamás

Urunk megkeresztelkedése

     Abban az időben:
     A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: ,,Én csak vízzel keresztellek benneteket. De eljön, aki hatalmasabb nálam, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni.
     Ekkor történt, hogy amikor a nép keresztelkedni ment, Jézus is megkeresztelkedett. Miközben imádkozott, megnyílt az ég, és a Szentlélek leszállt rá látható alakban, mint egy galamb. Szózat is hallatszott az égből: ,,Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.''
 /Lk 3, 15-16. 21-22/

             

                 „A megtört nádszálat nem töri össze, a pislákoló mécsbelet nem oltja ki.” (Iz 42,3)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A mai vasárnapon Urunk Megkeresztelkedésének ünnepét üljük. Ez a nap a karácsonyi ünnepkör lezárásaként is érthető, hiszen holnaptól kezdve már évközi liturgikus időben leszünk egészen Hamvazószerdáig. A liturgiatörténet szerint a mai ünnep szorosan kapcsolódik Vízkereszt ünnepéhez. Keleten Vízkeresztkor több dologra is emlékeztek. A napkeleti bölcsek látogatásában Jézus minden néphez szóló küldetését látták, míg Jézus megkeresztelkedésében az Ő nyilvános működésének kezdetét ismerték . Mi külön önnepeljük ezt a két eseményt. A mai napon mi is lélekben elzarándokolunk a Jordán folyó mellé, ahol Keresztrelő János hirdette a Messiás eljövetelének közelségét-

     Az első olvasmány, amelyet a mai szentmisében hallunk, Izajás próféta könyvéből való. A Szenvedő Szolgáról szóló első éneket hallottuk. (Iz 42, 1-9). Ezt az éneket a próféta a babiloni fogság ideje alatt írta. Az értelmezés szerint vonatkozhat egy elvetett prófétára, vagy az egész választott népre, amely sokat szenved. Mi keresztények a szenvedő szolga alakját Jézusra vonatkoztatjuk, akit az ószövetségi prófétákhoz hasonlkóan üldöztek, elvetettek, és megöltek. Izajás próféta szavai előrevetítik nekünk Jézus Mesiási küldetésének a lényegét. Benne mutatkozik meg Istennek az ember iránt tanúsított irgalma. Ahogyan a próféta szavait olvassuk, a Szenvedő Szolga:” Hűségesen elviszi az igazságot, 4nem lankad el, sem kedvét el nem veszti, míg az igazságot meg nem szilárdítja a földön. Az ő tanítására várnak a szigetek.” (Iz 42,3b-4).

     Jézusban egy olyan szolgát ismerünk fel, aki szelídségével, és szeretetével emeli fel az elesett embert.

     Nagyon szép, hogy éppen a karácsonyi idő lezárásaként, ezt az olvasmányt halljuk. Jézus azért jött a világra, hogy szelíden, és a szenvedések közepette is Isten irgalmának és megbocsátó jóságának a tanúja legyen.

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30