Evangélium - 2018.12.23.

Szerkesztette: Masa Tamás

Advent 4. vasárnapja

     "Az angyali üdvözlet után Mária útrakelt, és a hegyek közé, Juda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet.
     Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott:
    ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!''
/Lk 1, 39-45/

                              

                                                   Ő maga a béke lesz.(Mik 5,4)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Még két nap és elérkezik Karácsony ünnepe. Az adventi szent idő végéhez értünk. Idén egy kicsit rövidebb volt az adventi készület ideje, de ez nem baj,hiszen így is megéreztük annak a szépségét és hallotuk a szebbnél szebb szentírási igéket különböző bibliai könyvekből. A mai vasárnap első olvasmánya Mikeás próféta könyvéből való. A szentírásmagyarázaok szerint Mikeás próféta a szociális igazságosság prófétája volt és sokat harcolt a az istentisztelet méltó ünneplééséért. A próféta a Kr. E 8. Század második felében működik, látja Szamaria pusztulását. (forrás: http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=669). Mikeás próféta Ámosz, Ozeás és izajás próféták kortársa volt. A ma olvasott néhány igeversben a próféta a nép szabadulásáról beszél. Megjövendöli a Messiás eljövetelét, aki Betlehemben, Dávid városában kell hogy megszülessen. A Megváltó már nem olyan lesz mint az eddigi uralkodók, hanem mint pásztor:“ Föllép és legelteti nyáját az Úr erejében, az Úrnak, az ő Istenének fenséges nevében.”(Mik 5,3) . a pásztor képe többször előkerül a prófétai iratokban. Ez a kép rámutat arra, hogy a Messiás már nem olyan mint a nép eddigi vezetői, hanem olyan valaki, aki gondola visel a rábízottakról.

     Mi is belehelyezkedünk most ebbe a képbe. Várjuk az Üdvözíző születését, készülünk Karácsony ünnepére. A mi számunkra is fontos a próféta üzenete. Az eljövendő Messiás, aki mint pásztor tereli nyáját, és ő maga a béke less (vö Mik 5,4)

     Krisztusban kedves testvérem! Az idei Karácsony is ezt akarja elérni. Meghteremteni bennünk a békét. Nemcsak a világban akarja elérni azt, hogy a fegyverek elhallgassanak, hanem méginkább a mi nyugtalan szívünknek akarja átadni az Ő békéjét! Engedjük meg, hogy a Messiás, Jézus, ebben az évben is eltöltse szívünket az Ő békéjével, megszabadítson a nyomasztó terhektől, és mint jó pásztor vezessen minket az üdvösség útján!

     Kegyelem és béke legyen veled!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30