Evangélium - 2018.04.22.

Szerkesztette: Masa Tamás

Húsvét 4. vasárnapja

     "Abban az időben Jézus így szólt:
     Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
     Én vagyok a jó pásztor. Ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, – mint ahogy az Atya ismer engem, és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is vezetnem kell. Hallgatni fognak szavamra, és egy nyáj lesz és egy pásztor.
     Azért szeret engem az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd ismét visszavegyem. Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van rá hatalmam, hogy visszavegyem. Ezt a parancsot kaptam Atyámtól.'' /
Jn 10, 11-18/

       

             „Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem.” (Jn 10,14)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A mai nap, Húsvét negyedik vasárnapja a Jó Pásztor Vasárnapja. Mindhárom liturgikus évben ezen a vasárnapon az evangéliumi szakasz János evangéliumának a tizedik fejezetéből való. Ebben a fejezetben Jézus  sajáát magát Jó Pásztornak nevezi. A szövegmagyarázatok szerint, ennek meg volt az oka http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=612). Az mondja ez a magyarázat, hogy Jézus korában a vallási vezetők körében nagy problémák merültek fel. Az állami hatalom nagyban befolyásolta őket, a hivatalukat az állami hatóság engedélye alapján végezhették, és beleavatkoztak a politikai életbe is. Jézus éppen ezért mondja el ezt a mai evangéliumi szakaszban szereplő beszédét. Összehasonlítja a jó pásztor képét, a béres képével. A jó pásztor életét adja juhaiért, a béres viszont elfut, amikor látja hogy a nyáj vezélyben van (vö Jn 10,12-13). Jézus magát jó pásztornak nevezi. Ő az aki igazán gondot visel a rábizottakról, és még az életét is odaadja értük. Ez bizonyossá vát Jézus messiási működése során. Minden cselekedete, szava erről tanúskodik. Megmutatkozik benne az, hogy a küldtését nagyon fontosnakm tartja, és nem csak azt, hanem az embert, akiért Ő a világba jött.

     Krisztusban kedves testvérem! Ma amikor világszerte a lelki hivatásokról elmélkedünk, imádkozunk értük kiemelt módon, jusson az eszünkbe, hogy mi is részesültünk Jézus pásztori küldetésében. A keresztség által az általános papsághoz kapcsolódtunknk is küldetésünk van a világban. Jézus evangéliumát kell elvinnünk az emberekhez, különösképpen a legnehezebb sorsúakhoz.A Jó Pásztor alakja, a mi számunkra is egy sürgető és követendő példa. Jézus meghívott minket, hogy társai legyünk a pásztori szolgálatban. Másképpen fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy felelősek vagyunk egymásért. Segítenünk kell egymást az üdvösség felé vezető úton.

     A mai vasárnap kiemelten a lelki hivatásoknak van szentelve. Jézus kiválaszt embereket, férfiakat és nőket, hogy papként, szerzetesként, hitoktatóként, lelkipásztori kisegítőként szolgálják a közösséget. Az evangéliumi szakasz megtanít minket arra, hogy milyennek is kell lennie a pásztornak. Jézus a példa. Életét adja a rábízottakért. Jézus szenvedett, meghalt és feltámadt azért, hogy nekünk, a rábízottaknak életünk legyen. A Jó Pásztor életét adta értünk. Ebből kiindulva, nekünk az a küldetésünk, hogy imádkozzunk a hivatásokért, és azok akik elfogadják a meghívást, a Jó Pásztor példáját kövessék. Szükség van önzetlen, osztatlan szívű pásztorokra a mai világban és a mai Egyházban. Nagyon sok veszély fenyegeti a nyájat. A mindennapokban ezt meg is tudjuk tapasztalni. Láthatjuk, hogy miféle „farkasok” leselkednek a Krisztus juhaira, vagyis ránk. Az imádság mellett nagyon fontos az is, hogy támogassuk a pásztorokat, akiket kaptunk. Vigyázzunk rájuk, védelmezzük őket,hallgassunk a szavukra. A pásztorok által maga Jézus vezet minket.

     A mi vidékünkön, itt a Vajdaságban nagy szükség van a jó pásztorokra. Olyan helyzet uralkodik, amely sajnos nagyon könnyen szétkergeti a nyájat. Nem szeretnék most belegabalyodni az elvándorlás aktuális jelenségének a boncolgatásába.Ez van, ilyen helyzet állt elő, de nekünk, akik itt élünk, itt és most kell az evangéliumot megélnünk. A pásztorok hivatása most, ebben a modern korban, az aktuális kihívások közepette is aktuális. Mindennél jobban szükség van áldozatkész pásztorokra, akik nem ilyednek meg, és nem futnak el amkkor amikor veszély közeleg. Éppen a veszély (a mai helyzet) láttán kell Istenbe vetett hittel és teljes ráhagyatkozással védelmezniük nyájuk, a rájuk bízottak épségét.

     Krisztusban kedves testvérem! A mai vasárnap, a Jó Pásztor Vasárnapja legyen egy nagy segítség mindannyiunk számára. A pásztoroknak erőforrás legyen Jézus a Jó Pásztor példája, a rájuk bízottaknak pedig buzdítás arra, hogy kövessék őket, hallgassanak a pásztorok szavára, imádkzzanak értük, támogassák őket, és ha kell védelmezzék meg őket!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30