Evangélium - 2018.01.07.

Szerkesztette: Masa Tamás

Urunk megkeresztelkedése​ 

   "Abban az időben:
     Keresztelő János ezt hirdette: ,,Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam a saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő pedig Szentlélekkel keresztel majd meg benneteket!''
     Ezekben a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelkedett Jánosnál a Jordánban. És mindjárt, amint feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek, mint egy galamb, leszáll rá. Az égből pedig szózat hallatszott: ,,Te vagy az én szeretett Fiam, benned kedvem telik!'
' /Mk 1, 7-11/            

         

                                                 „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam.” (Mk 1,7a)
     

      Krisztusban kedves testvérem!


     Urunk megkereszetelkedésének az ünnepét üljük a mia napon. Ezzel a nappal befejeződik a karácsonyi idő és megkezdődik az évközi idő nagyböjt előtti része. A mai nap evangéliumi szakaszában a mindannyiunk számára ismerős történetet halljuk. Jézus elmegy Jánsohoz a Jordánhoz, hogy megkeresztelkedjék nála. (vö Mk 1,9). A Szentírás elbeszéli nekünk Keresztelő János működésének körülményeit. Kiment a pusztába, és megtérésre, bűnbánatra szólított fel mindenkit. Keresztelő János Jézus előhírnökeként jelenik meg. Nagyon sokan azt hitték, hogy ő a Messiás, de János mindig az utána eljövendő Krisztura akart rámutatni. A mai evangéliumi szakaszban is, röviden le van írva a Keresztelő és Jézus találkozása. 
      Látjuk, hogy Jézus ezen cselekedetével az alázatosságra mutat példát. Ő aki teljes bűntelen, be tud állni a bűnösök közé, hogy részesedjen János keresztségében- Az Úr ezzel azt üzeni nekünk, hogy az alázat és a szerénység legyen velejárója az életünknek. Nagyon sokakban ott van az a bizonyos gondolat, hogy ő mekkora hívő, mekkora privilégiuma van Istennél, mert ő ezt vagy azt tesz. Jézus erre akarja felhívni a figyelmünket, hogy fennáll a veszélye a kevélységnek. Nem szabad megengednünk magunknak, hogy gőg és a büszkeség elhatalmasodjon rajtunk. Jézus megmutatja az alázat útját. 
      Az evangéliumi szakasz folytatásában olvassuk, hogy amikor Jézus alámerítkezik a Jordán vizébe, feljövetele után az Atya hangja, szózata hangzik el: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”(Mk1,11  ). Maga a Mennyei Atya erősíti meg ezzel a kijelentéssel Jézus kilétét. Mondhatjuk az Atya tanúságtételét hallottuk. Az Isten Fiát látjuk abban a Jézusban, aki a bűnösök közé lépett bűntelenül, azért hogy megmutassa: ezekhez szól a küldetése. Isten azért küldte el Fiát a világba, hogy a bűnösöket megszólítsa, meghívja a megtérésre, de nemcsak ez. Ő maga lesz az engesztelő áldozat a bűnös emberért. Egy ártatlan, bűntelen, jó illatú áldozat lesz majd Jézus, a kereszt oltárán, aki kiengeszteli Istent és az embernek újra istengyermeki méltóságot ad.
Ilyen csodálatos üzenetet olvasunk ki a mai evangéliumi szakaszból.
Krisztusban kedves testvérem! Kívánom neked, hogy a karácsonyi idő lezárásaként adj hálát az Úrnak az Üdvözítő Krisztusért. Engedd, hogy az ő üzenete, amit ma a Jordánban való megkeresztelkedésével átadott neked, mélyen átjárja a szívedet, egész bensődet. Emlékezz arra, hogy  a jézusi keresztség által te is új teremtmény lettél,a Szentlélek temploma vagy, az örök boldogság várományosa, Jézus megváltó halálának és feltámadásának érdeméből. Úgy élj ebben a világban, hogy rád is vonatkozzon a  Mennyei Atya igéje: „akiben kedvem telik”. Élj Istennek tetsző életet, kövesd Jézust mindnkor és boldog leszel!
      Az Úr békéje és kegyelme legyen veled!

 

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30