Evangélium - 2017.12.03.

Szerkesztette: Masa Tamás

Advent 1. vasárnapja​ 

     "Abban az időben Jézus így tanított:
     Vigyázzatok és virrasszatok! Nem tudjátok, mikor jön el az idő. Az idegenbe induló ember is, amikor otthagyja házát, szolgáira bízza mindenét, és mindegyiknek kijelöli a maga feladatát; a kapuőrnek megparancsolja, hogy virrasszon.
     Legyetek hát éberek! Mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura: lehet, hogy este, vagy éjfélkor; kakasszóra, vagy reggel. Ne találjon alva benneteket, ha váratlanul megérkezik!
     Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Virrasszatok!"
/Mk 13, 33-37/

           

                        „Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Legyetek éberek!” (Mk 13,37)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Ismét egy új egyházi évet kezdünk meg a mai vasárnappal. Advent, a bensőséges lelki készülődés ideje Karácsony szent ünnepére. Az előttünk álló négy vasárnapon a virrasztásról, megtérésről, Keresztelő János tanúságtételéről, és az Angyali Üdvözletről fogunk hallani. Advent napjaiban mi is csatlakozunk a megtérők sokaságához, de ugyanakkor ez az időszak az örömteli várakozás ideje is. A bűnbánat, a megtérés mellett, előkerül a Krisztussal való találkozás várásának az öröme is.

A mai evangéliumi szakasz  Márk evangéliumából, megelőzi Jézus szenvedéstörténetének a leírását. Jézus egy beszédet intéz a tanítványokhoz. Az egész 13.fejezet a végső dolgokról szól. Hallunk a templom köveiről, Jeruzsálem pusztulásáról,álmessiásokról, a fügefáról és a világ végéről. A ma felolvasott evangéliumi szakaszban pedig a virrasztásra és az éberségre való felhívást halljuk.

     Advent ideje nagyon jó lehetőséget nyújt a számunkra, hogy előrehaladjunk a virrasztásos, és éber lelkület építésében. Jézus mindannyiunkat arra hív meg, hogy életünkben, ne a tunyaság, a lustaság, az érdektelenség,a közömbösség vegye át a szót, hanem a tettrekészség. A keresztény élet egyik fontos velejárója az, hogy figyelmesek vagyunk. Mire is kell figyelnünk? Elsősoron Isten Igéjére, amely hozzánk szól, Isten működésére a saját életünkben és a világ eseményeiben, és minden alkalmat ki kell használnunk, hogy az evangélium világossága beragyogja a szívünket, valamint általunk más emerek szívét is.

     A ma hallott evangéliumi szakaszban Jézus azt mondja, hogy a ház Ura, mielőtt idegenbe indul, mindenkinek kiossza a feladatát,és a kapuőrnek pedig megparancsolja hogy virrasszon (vö. Mk 13,34). Igen. Nekünk is ki van jelölve a hivatásunk, és azok a dolgok amiket meg kell tennünk. Jézus az evangéliumi szakaszban egy állandó készenlétre szólít fel, hogy ne érjen váratlanul minket az érkezése (vö. Mk 13,35). Mindannyiunkat arra hív, hogy kitartóan végezze a rábízott szolgálatát. Ha ez megvan, akkor nem less számunkra váratlan az Úrral való találkozás.

     Krisztusban kedves testvérem! Lehet hogy már szinte közhelynek tűnik, hogy minden esztendőben ugyanazt a felszólítást halljuk így advent kezdetén. Ez nem véletlen. Jézus nagyon komolyan és komoly küldetéstudattal jot a világba hozánk emberekhez, hogy Isten üdvözítő akaratát végbevigye. Éppen ezért minket is meghív arra, hogy komolyan vegyük az üdvösségünk munkálását, és komolyan vegyük azt is, hogy a földi életünkről be kell számolnunk az Úr előtt. Jézus tartalmat akar adni az életünknek. Be akarja tölteni szeretetével, irgalmával, és mindenekfelett Isten ismeretével!

     Krisztusban kedves testvérem!  A címben szereplő igevers:” Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Legyetek éberek!”(Mk 13,37), nagyon jó mottója lehet az idei advent készülődésnek. A napjainkban uralkodó bizonytalanság, félelem,és nem utolsósorban a hitetlenség ellen, csakis az éber, virrasztó, figyelmes, Istennel együttműködő keresztény tanúságtétel a fegyver. Legyen ez az advent időszak mindannyiunk számára a lelki ébredés ideje. Mélyüljön el bennünk isten üzenete, és mélyüljön el bennünk a hit, a remény a szeretet.

     Kívánok neked áldott és kegyelemteljes advent készülődést! Az Úr legyen veled!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30