Evangélium - 2017.09.10.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 23. vasárnap 

Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz:
     ,,Ha testvéred vétkezik ellened, menj és figyelmeztesd őt négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy »kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot. Ha rájuk sem hallgat, mondd meg a hívek közösségének. Ha a hívek közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos.
     Bizony mondom nektek: Amit megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyben is; és amit feloldotok a földön, fel lesz oldva a mennyben is.
     És bizony mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön és úgy kérik, megkapják azt mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.'' /
Mt 18, 15-20/

       

                         „Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt.” (Mt 18,15)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Minden emberi közösségben, legyen az a család, legyen munkahelyi közösség, de legyen maga az Egyház, mindig megjelenhet a nézeteltérés, vagy valamilyen igazágtalanság. Ahányan vagyunk mi emberek, nnyiféle belső viág létezik. Isten így alkotott meg minket. Nem vagyunk egyformák, sem külsőleg, sem belsőleg.

     A mai evangéliumi szakaszban Jézus egy mély tanítást akar adni a közösségi életről. Pontosabban arról, hogy miként kell a hibázó testvéreket visszafordítani a helyes útra. Jézus tanításában, a világ szellemével ellentétben, a megtorlás helyett a testvéri helyreigazítás szerepel. Az evangélium világosan kimondja, hogy ha valaki rosszat tesz a közösségnek, vagy egyéneknek, akkor a személyes találkozás, és a beszélgetés kell hogy az első lépés legyen. A testvéri figyelmezetetés nagyon fontos egy közösség életében. Krisztus követőinek, nekünk ezt a lelkületet kell táplálnunk magunkban. Gondoljunk csak arra, hogy az üdvösségtörténet során, Isten hány alkalommal pusztíthatta volna el az egész világot, az emberekkel együtt, mert megszegték a szövetséget, és nem tartották be a parancsokat. Számtalan ilyen helyzettel találkozunk a Szentírásban. Isten mindig az irgalom és a megbocsátás útját választja. A bűnös mindig lehetőséget kap a megtérésre és életének megjobbítására.

     Jézus üzenete, a mai evangéliumban erre akar minket megtanítani. A terstvéri szeretet azt is magába foglalja, hogy a rossz úton járó testvért szép szóval visszahívjuk az igaz útra. Jézus azt mondja: „Ha hallgat rád, megnyered testvéredet.” (Mt 18, 15b). Jézus kimondottan feladatul állítja elénk azt, hogy figyeljünk egymás életére, és viselkedésére. Itt nem arról van szó, hogy belebeszélünk egymás dolgaiba, vagy beleavatkozunk mások életébe, hanem az egymás iránti felelősségen van a hangsúly. Jézus közösségi vonalon gondolkodik. Az Általa alapított Egyház, közösség, egy nagy család, ahol mindenki különbözik ugyan emberileg, de a meghívsa mindenkinek ugyanaz. Mindenki meghívást kapott az üdvösségre, és Jézus tanítása alapján, mi tudunk egymásnak segíteni az üdvössére való eljutásban.

     Az evangéliumi szakasz folytatásában arról hallunk, hogy Jézus kimondja azt is, hogy ha az egyéni figyelmeztetés nem volna hatásos, akkor segítségül hívhatunk tanúkat, sőt az egész közösséget. Ezzel is kiutatja zt, hogy mindiog lehetőséget kell adni arra, hogy a rossz úton járó, megváltozzon, mewgtérjen, és csak akkor kell elveszettnek tekinteni, ha makacsul kitart a bűnében, és semmi áron nem akar változtatni az életén.

     Krisztusban kedves testvérem! A mai evangéliumi szakasz nagyon jó lehetőséget ad arra is, hogy elgondolkodjunk a saját keresztény hivatásunkon. Jézus meghalt és feltámadt azért, hogy nekünk életünk legyen. Nekünk is áldozatot kell hoznunk Krisztusért és egymásért is. Közösségben lenni a testvérekkel, erőt ad nekünk minden küzdelmünkhöz, még a bűnnel vívott harcainkhoz is. A közös imádság, erősít minket, tanít minket arra, miként kell az evangélium útján járni.

     Krisztusban kedves testvérem, kívánom neked, hogy a ma hallott evangéliumi szakasz erősítse benned a másokért való fáradozás lelkületét, és a lelkekért vívott harcban adjon neked erőt!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30