Evangélium - 2017.09.03.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 22. vasárnap​     

"Abban az időben:
     Jézus többször felhívta tanítványai figyelmét arra, hogy neki Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és az írástudóktól, megölik, de a harmadik napon feltámad a halálból. Erre Péter félrevonta őt, és óva intette: ,,Isten ments, Uram! Ez nem történhet veled!'' Mire ő Péterhez fordult: ,,Távozz tőlem, sátán! Botránkoztatsz, mert nem az Isten ügyére van gondod, hanem az emberekére!''
     Azután így szólt tanítványaihoz: ,,Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen. Mert mindaz, aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énértem elveszíti életét, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe saját lelkéért?
     Az Emberfia pedig el fog jönni Atyjának dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint.'
' /Mt 16, 21-27/

       

       Mi haszna van az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de lelke kárát vallja? (Mt 16,26a)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A mai evangéliumi szakaszban az elmúlt vasárnapi szakasz folytatását hallottuk. Ha visszaemlékezünk az elmúlt vasárnap evangéliumára, akkor látni fogjuk a mai szakasszal való logikus kapcsolódását. Az elmúlt vasárnap Jézus megkérdezte a tanítványokat, hogy kinek tartják őt az emberek, és kinek tartják tartják őt a tanítványok. Nagyon szép hitvallást hallottunk Pétértől az elmúlt vasárnap,  amely nekünk is egy szép támaszt adott arra, hogy megvalljuk Krisztust Üdvözítőnknek. A mai evangéliumi szakaszban Jézus a saját szenvedését,halálát és feltámadását jövendöli meg. Ha elolvassuk az ószövetségi próféták könyveit, akkor nagyon szép hasonlóságot fogunk találni a próféták és Jézus között. Az ószövetségi próféták is nagyon sokat szenvedtek a maguk idejében a nép értetlensége és ellenségeskedései miatt. A szentírásmagyarázatok arról is nagyon sokat írnak, hogy a próféták szenvedései, és maga a választott nép szenvedései előremutatnak Jézusra, az Ő szenvedéseire, halálára, és arra is hogy miképpen vetik el éppen a saját népének a tagjai. Jézus ezzel a jövendöléssel tisztán látókká akarja tenni a tanítványokat. A Messiás küldetése, élete tele van megpróbáltatásokkal. Jézus fel akarja készíteni a tanítványokat a jövőbeni küldetésükre is. Tisztázni akarja bennük azt, hogy nem mindig a siker, a dicséretek, az elismerések fogják kísérni a missziójukat, hanem mindig ott lesznek az akadályok, a nehézségek is.

     Péter apostol reakciója Jézus jövendölésére teljesen emberi. Nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudja elfogadni azt, hogy a szeretett Mester, aki annyi csodát művelt, annyi csodálatos dolgot mondott Isten Országáról, egyszerűen csak szenvedésre lesz ítélve és még meg is fogják ölni. Jézus éppen ezért elég keményen szól Péterhez: „Távozz tőlem, sátán! Botránkoztatsz, mert nem arra van gondod, amit az Isten akar, hanem arra, amit az emberek akarnak.” (Mt 16,23) A szenvedés, az emberektől való elvetettség velejárói a keresztény életnek. Amióta az Egyház végzi a Jézustól kapott küldetését, azóta mindig voltak nehézségek, mindig voltak ellenségek, akik minden megtettek és megtesznek azért, hogy az evangélium ne tudjon továbbterjedni.

     Krisztusban kedves testvérem! A mai evangéliumi szakasz második felében arról hallunk, hogy Jézus miként buzdítja a tanítványokat is, és velük együtt minket is, ma élő tanítványait a kereszthordozásra. Mindannyiunk számára ismertek Jézus szavai: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. 25Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja. Mi haszna van az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de lelke kárát vallja? Mit is adhatna az ember cserébe a lelkéért? (Mt 16,24b-26).

     A mai világ körülményei között is érdemes elgondolkodni Jézus ezen szavairól. Kereszténynek lenni, nem egy kényelmes életállapotot jelent, hanem bizony olyan életformát, amely egy radikális döntést kíván meg. Dönteni Jézus mellett, és ugyanakkor felvállalni a Jézus-követéssel járó áldozatokat is. Nagyon jó ezt az evangéliumi szakaszt többször is figyelmesen elolvasni. Napjainkban is nagyon szépen kiáltanak felénk. Az üdvösségért szenvedni kell, és áldozatot kell hozni érte. A kényelmes élet a legnagyobb ellensége a Jézus- követésnek. Ezért kell nekünk, most ebben a konkrét történelmi helyzetben okosaknak lennünk, és ráhallgatnunk Jézus szavaira.

     Az Ő élete, szenvedése, halála és feltámadása buzdító bizonyítékként áll előttünk, és serkent minket az áldozatvállalásra.

     Krisztusban kedves testvérem! Krisztus kegyelme és ereje legyen veled, és adjon neked erőt a mai világ kihívásai között, hogy felvállald életed keresztjét, a Megváltó nyomába lépj.és majdan pedig elnyerd az Általa ígért üdvösséget!

 

 

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30