Evangélium - 2017.07.02.

Évközi 13. vasárnap

     Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: „Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja. Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül. S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom: bizony mondom nektek, nem marad el jutalma.” /Mt 10,37-42/

          

                                 „..aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.” (Mt 10,39b)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A mai evangéliumi szakasz a Krisztus követés feltételeit mutatja be. Jézus egy hosszabb beszédet intéz a tanítványokhoz mielőtt a gallileai misszióba küldi őket. A Krisztus követés kérdése minden időben és minden keresztény számára elsőrendű. Mindannyian, akik keresztények és katolikusok vagyunk, el kellene gondolkodnunk a hivatásunkon, és azon hogy miképpen állunk helyt a Jézustól kapott küldetésünkben. Nagyon sokszor talán úgy érezzük, hogy a keresztény élet idegen a mai világban. Nagyon veszélyes kísértés fenyeget bennünket a világ gondolkodása részéről. Sokszot talán úgy érezzük, hagyni kellene ezt a katolius keresztény életformát, mert mi bajuk van azoknak akik nem így élnek, hanem más gondolkodásmód vezeti őket. Boldogabbnak, sikeresebbnek tűnnek azok, akik a világ uralma alatt állnak. Mi mégis megállunk az evangélium üzeneténél. A cínben szereplő ige találó választ ad a kételkedő és bizonytalan keresztény elmélkedőnek! „Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.” (Mt 10,39)-mondja Jézus. Ebben az igeversben benne van a keresztény életre való meghívás, de nemcsak a meghívás, hanem az örök boldogság ígérete is. Jézus tudja, hogy az őt követőknek,nekünk, mennyi kísértéssel kell megküzdenünk. Ismeri gyengeségeinket, gyarlóságunkat. Tudja azt is, hogy nagyon sokan felhagynak az Ő követésével, és más irányba terelik az életüket. Nagyon sokan a kényelmes, vagy mondjam azt a kihívásokkal kevésbé telített életmódot választják. Erre vonatkozik az ige első része:” Aki meg akarja találni életét, elveszíti(Mt 10,39a). Itt világosan kimondja Jézus, hogy aki menekül a Krisztus követéssel járó áldozatok meghozatalától, az elvész. Elsodorja majd a világ szelleme, elvész a világ forgatagában. Jézus ezzel szemben egy jobb megoldást, vagyis döntést vár tőlünk. Ez fogalmazódik meg az idézett igevers második felében: „aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja”.(Mt 10,39b). Jézus követőjének lenni, tanítványnak és apostolnak lenni nem könnyű a mai világban, úgy ahogyan nem volt könnyű az Egyház történelmének egyik szakaszában sem. Mindig van kihívás, nehézség,baj,ellenállás. Mindig ott lesz a mindennel felhagyás kísértése is. Jéztus azonban kitartásra, és áldozathozatalra hív meg bennünket. „Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.”(Mt 10,38)-mondja Jézus. Igen,aki Jézus tanítványa és követője akar lenni, az felveszi a harcot a nehézségekkel, és elindul a kereszthordozás útján.

     Krisztusban kedves testvérem! A mai evangéliumi szakasz aktualitása napjainkban is igen nagy. A mai keresztényeknek is újra el kell határozniuk,mit akarnak kezdeni az életükkel. Menekülő, bújkáló, gyáva keresztények akarunk lenni, akik megijednek minden apróságtól, vagy példát veszünk Jézusról, aki nem vonakodott vállalni a kereszt gyalázatát, nem vonakodott az életét adni mindannyiunkért. A mai egyháznak, és a mai világnak olyan kerestényekre van szüksége, akik minden kihívással szembe mernek nézni. A világ gondolkodása mindig azon lesz, hogy útját állja az evangélium továbbadásának és megélésének. Ez viszont nem ok arra, hogy mi félbehagyjuk,azt amit elkezdtünk. A Krisztus követés nem egy ideiglenes állapot. Nem szokás, vagy tradíció, hanem elkötelezettség és egy örök érvényű döntés.

     Kívánom neked kedves testvérem, hogy a mai vasárnapon felolvasott evangéliumi szakasz adjon erőt és bátorítást a mindennapi keresztény tanúságtételhez és a kereszthordozáshoz, és mindannyiunkra vonatkzzon Jézus ígérete:” aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja”.(Mt 10,39b)

 

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30