Evangélium - 2017.06.25.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 12. vasárnap

„Tehát ne rettenjetek meg tőlük! Mert nincs olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék. Amit a sötétségben mondok nektek, azt a világosságban mondjátok el; amit fülbe súgva hallotok, azt a háztetőkről hirdessétek. Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.” „Ugye, a verébnek párja egy fillér, és egy sem esik le közülük a földre Atyátok tudtán kívül? Nektek pedig még a hajatok szálai is mind számon vannak tartva. Ne féljetek tehát: ti sok verébnél értékesebbek vagytok.” „Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt, aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám előtt.” /Mt 10,26-33/

                                   

                                                        „Ne féljetek hát tőlük” (Mt 10,26a)

 

    Krisztusban kedves testvérem!

     A mai evangéliumi szakaszt elolvasva elmondhatjuk, hogy Jézus bátorításnak szánta ezeket a sorokat. Az egyik szentírásmnagyarázat szerint (http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=552), amelyet mindig szívesen olvasok, az evangéliumi szakaszt magyarázó atya azt írja, hogy Jézus a földi működése során a zsidóknak hirdette az evangéliumot, a tanítványok azonban minden néphez kapták a küldetést Jézustól (vö Mt 28, 19). Éppen ezért hangzanak el a mai evangéliumi szakaszban Jézus bátorító szavai: „Ne féljetek hát tőlük!” (Mt 10,26a). Az evangélium továbbadása és a keresztény tanúságtétel félelem nélkül kell hogy történjen! A félelem minden ember életének a velejárója. A saját tapasztalatainkra építve elmondhatjuk azt, hogy nincs a világon olyan ember, aki ne félne valamitől. Napjainkban pedig kimondottan eluralkodott az emberekben a félelem és bizonytalanság. Jézus tudja, hogy a tanítványok, és persze mi is, későbbi tanítványok, szembe kell néznünk a Krisztus követés kihívásával. Tudja azt is, hogy a félelem bennünk lesz mindig.  A mai evangéliumi szakasz első verse éppen azért hangzik el, hogy eloszlassa bennünk lévő félelmet. A mai evangéliumi szakasz többféle kihívást foglal magában,amitől talán félni kellene, vagy bizonytalanul kellene nekiindulnunk. Jézus azonban a biztató szavakat adja elénk. „Nektek minden szál hajatokat számon tartják.”(Mt 10,30)-olvassuk. Jézus itt az Istenre való teljes ráhagyatkozást hangsúlyozza, és a kihívások, amelyek előjöhetnek, ezáltal lesznek legyőzve. A bátor tanúságtétel, a vértanúságra való készség, az anyagi javaktól való függetlenség, követelményei a Krisztus követésnek. Ezek viszont csak akkor válnak valóra ha Istenre bízzuk magunkat és egész életünk vezetését.

     Krisztusban kedves testvérem! A mai evanéliumi szakasz két utolsó versét: „Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. 33De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.”(Mt 10,32-33) érdemes sokszor elolvasni és elmélkedni rajtuk. Jézus, mint ahogy már korábbi elmélkedéseimben is említettem, egy életre szóló döntést vár tőlünk. Vele vagy nélküle! Mellette vagy ellene! Harmadik nincs! Jézus tanítványának lenni és és bátor tanúságtevővé válni, áldozattal jár. Áldozatot hoztak az apostolok is, amikor mindenüket elhagyva elindultak Jézus nyomában. Napjainkban is így van. Az életkörülmények, a világ, a szellemiség ami körülvesz minket, más mint Jézus korában, de az evangélium ugyanolyan aktuális mint akkor. Semmit sem változott Isten üdvözítő szándéka, nem változott az evangélium tanítása sem. Isten a mai emberhez is ugyanúgy szólni akar, mint a Jézus korabeliekhez, a mai embert is meg akarja hívni, hogy barátságban éljen vele. Jézus a mai napon nekünk is ugyanazokat a bátorító, és tanúságtételre hívó igéket mondja, mint az őt körülvevő tanítványoknak Rajtunk múlik, hogy milyen döntést hozunk. Ráhagyatkozunk -e Isten segítségére, és ezáltal legyőzzük magunkban félelmet, vagy megmnaradunk a félénk természetünk fogságában. Választhatunk abban is, hogy megvalljuk-e Jézust üdvözítőnknek vagy nem. Jó kérdés merül fel a mai evangéliumban: Mit szeretnék? Jézus megvalljon bennünket a Mennyei Atya előtt, vagy inkább jobban hangzik az ha megtagad minket előtte, mint azokat akiket nem ismer, mint akik távoliak, idegenek a számára. Jézus arra hív hogy inkább az első lehetőséggel éljünk. Valljuk meg őt az emberek előtt, szóval., tettekkel és minden lehető módon, és akkor biztosan nem fog elmaradni a jutalom, amelyet au utolsó napon kapni fogunk!

     Krisztusban kedves testvérem! Szívből kívánom neked, hogy a ma hallott evangélimi szakasz erősítsen meg Krisztus követő és a Róla tanúskodó lelkületedben! Boldogan hidd és hirdesd Krisztust mindenkinek. Minden félelem és rettegés nélkül légy az Ő munkatársa a mi eléggé kemény világban!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30