Evangélium - 2016.12.30.

Szerkesztette: Masa Tamás

 A Szent Család ünnepe

     "Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: ,,Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy megkeresi és megöli a gyermeket.'' József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és még azon éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott:
     Egyiptomból hívtam az én fiamat.
     Amikor Heródes meghalt, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: ,,Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menj Izrael földjére, mert meghaltak már, akik a gyermek életére törtek!'' József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és visszatért Izrael földjére. De amikor meghallotta, hogy Judeában Arkelausz uralkodik apja, Heródes után, félt odamenni. Ezért az álmában kapott utasítást követve Galilea vidékére ment. Odaérve egy Názáret nevű városban telepedett le, hogy beteljesedjék, amit a próféták mondtak: ,,Názáretinek fogják hívni''."
/Mt 2, 12-15. 19-23/

         

                                                  „Egyiptomból hívtam az én fiamat.”( Mt 2,15b)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A Karácsony nyolcadába eső vasárnapot Egyházunk Szent Család vasárnapjaként ünnepli. Ebben az esztendőben ez az ünnep hétköznapra esik, mert a Karácsony utáni vasárnap már Újév napja, Szűz Mária Istenanyaságának ünnepe.

    Máté evangélista könyvéből olvassuk a mai evangéliumi szakaszt. Látjuk, hogy a gyermek Jézus, születése után nem sokkal életveszélybe kerül. Heródes király meg akarja őt öletni, mert félti a királyi pozícióját. Isten azonban az angyal által közbelép, és figyelmezeteti Józsefet az igaz férfiút, Jézus nevelőatyját: „Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, s maradj ott, amíg nem szólok, mert Heródes keresi a gyermeket, meg akarja ölni.” (Mt 2,13b). József hallgat az angyali szóra, és úgy cselekszik, ahogyan mondva lett neki.

     Szent Család ünnepének az evangéliuma, nagyon is jó alkalmat arra, hogy elgondolkodjunk a család jelentőségén napjainkban. Nagyon sajnálatos tudomásul vennünk azt, hogy a család, mint megszentelt közösség nagy válságban van napjainkban. Az emberek sokasága, sajnos közöttük nagyon sok katolikus is, nem veszi komolyan a házasság szentségét, és magát a családi életet sem. A szabados életmód, a nyitott kapcsolatok, esküvő nélküli együttélések sajnos normálisnak vannak titulálva. A mai ünnep egy hasznos útbaigazítást tud adni a mai világ sokféle értékrendjei között való eligazodásban. Ha időben visszamegyünk ötven-hatvan évet,akkor azt látjuk, hogy a házasság és a család szent volt. El sem lehetett képzelni azt, hogy egy férfi és egy nő házasságkötés nélkül egy fedél alatt éljen.

     A Szent Család példája áll előttünk ezen a napon. Jézus, Mária és József. Az elmúlt esztendőben is elmélkedtem ebben a témában, nem szeretném magamat ismételni. A legfontosabb az, hogy újra elgondolkodjunk azon, hogy miként tudjuk követni a Szentcsalád példáját napjainkban. A felolvasott evangéliumi szakaszban ebben az esztendőben Szent József példája emelkedik ki. Olvassuk, hogy amikor a gyemek Jézus élete veszélybe kerül, Isten figyelmezteti őt erre, és József azonnal a tettek mezejére lép. Kimenekíti családját Egyiptomba. Amire itt érdemes felfigyelni az a cselekvés, József készsége a cselekvésre. A mai világban az a legnagyobb probléma, hogy ha valamilyen válsághelyzet adódik a családban, vagy a házasságban, akkor senki semmit nem lép. Hagyják, hogy az élet forgataga, és maga a válsághelyzet felőrölje a családot és  a romlásba taszítsa. Szent József példája serkent bennünket, hogy ne legyünk tétlenek, amikor valamilyen vészhelyzet adódik a család életében. Induljunk el a problémamegoldás útján. Lépjünk ki és kerekedjünk felül a válságon és a problémákon. Isten erejében bízva sikerülni fog.

     Látjuk, hogy József is helyesen cselekedett, megmentette családját a bajtól. Egyiptomból visszatérhetett hazájába. A címben szereplő ige így lett teljessé: „Egyiptomból hívtam az én fiamat.”(Mt 2,15b). A veszély elmúltával a Szentcsalád visszatérhet földjére, és nyugalomban élheti életét. A mi családjainkra is ez vonatkozik. Ha kell távozz el a veszélyek helyéről,mentsd meg a családod egységét, épségét, és utána térj vissza folytasd az életetedet boldogan és nyugalomban.

     Krisztusban kedves testvérem! Kívánom neked, és egész családodnak, hogy a Szentcsalád példája adjon erőt és útmutatást a mindennapi gondok és bajok közötti élethez. Isten irgalmába és gondviselésében bízva haladj előre,és Isten kegyelmeit felhasználva tedd boldoggá a saját magad és a családod életét!

 

Eseménynaptár

December 2020
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31