Evangélium - 2016.08.14.

Szerkesztette: Masa Tamás

Évközi 20. vasárnap

 

 "Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
    ,,Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon. Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Mennyire várom, hogy ez beteljesedjék!
    Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek nem azt, hanem szakadást. Ezentúl, ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás között: három kettő ellen, és kettő három ellen. Szembekerül apa a fiával és fiú az apjával, anya a lányával és lány az anyjával, anyós a menyével és meny az anyósával.'' /Lk 12, 49-53/

                                          

                                   „Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre...” (Lk 12,49a)

     Krisztusban kedves testvérem!

     A mai evangéliumban egy sor olyan kijelentést hallunk Jézustól, amit talán nagyon nehéz megérteni, elfogadni, és talán úgy tűnik szembenállnak az Ő eddigi kijelentéseivel. Már az első mondatban a tűz említése ragadja meg a figyelmünket. A tűz az emberiség egyik nagy felfedezése volt. Nagyon sok mindenben elősegítette az ember életét, de ugyanakkor az ember nagyon sokszor tapasztalta  tűz pusztító erejét is, amennyiben nincs féken tartva. Jézus tüzet hozott (vö Lk 12, 49 a)- erről olvasunk ma. Milyen ez a tűz? Mit akar Jézus ezzel mondani? Talán az ítélet tüzére gondol, vagy a bennünk lakó Szentlélek tüzére? Mind a két elgondolás nagyon jó lehet. Jézus eddig úgy mutatkozott be mint aki erőszak nélkül és békével szeretné felállítani az Atya Országát. Az evangéliumokat olvasva, több helyen a béke és a nyugalom veszi őt körül. Már csak a születését nézve, az angyalok békét hirdettek a földnek, vagy a feltámadása után, amikor megjelenik a tanítványoknak, békességet kíván nekik.  Itt pedig azt jelenti ki, hogy szeretné, ha a tűz amit hozott lángra lobbanjon (vö Lk 12,49b).

     Az evangéliumi szakaszt tovább olvasva válik majd  igazán világossá számunkra Jézus kijelentése. Arról beszél, hogy miatta az emberek szembefordulnak egymással, még a családokon belül is szakadások lesznek (vö Lk 12,52). Már a messiási működése idején is megoszlottak a vélemények és az álláspontok vele kapcsolatban. Nagyon sokan hittek benne, és elfogadták őt, de voltak nagy számban olyanok is, akik nem akarták elfogadni Őt Megváltónak, sőt az életére törtek. Vö Lk 4,23-30).  A családján belül is voltak olyan vélemények, hogy „nincs magánál”(vö. Mk 3,21). Ebből látjuk, hogy Jézus mire is gondol. Jézus követése egy döntés. Erről már elmélkedtünk az egyik alkalommal, de nem árt megismételni ezt a tényt. Ahhoz, hogy jó keresztény,Jézus követője lehessek, döntést kell hoznom. Nem is akármilyen döntést. Végérvényes döntést Jézus mellett! Erre mutat rá a mai szakasz újfent. Nem biztos, hogy mindenki egyetért majd velem. Nem biztos, hogy mindenki szeretni fog engem, azért mert keresztény vagyok, és Jézus evangéliumát akarom valósággá tenni az életemben. Nagyon sok helyen láttam azt a valóságban, amit Jézus az evangéliumban mond. Egy családon belül nagyon is eltérő állásfoglalásokat lehet hallani Jézussal, az Egyházzal, a hittel kapcsolatban. Természetesen vannak olyan családok, ahol egyetértenek a hit dolgaiban, Jézus él a családban,.és az evangélium a fő mércéje az életüknek. Napjainkban sajnos, egyre több helyen lehet hallani és olvasni egyházellenes, sőt Jézus ellenes kijelentéseket és írásokat.  Nagyon sajnálatos, hogy a hit dolgai már a gúnyolódás tárgyai is lettek. Ilyen is van. Lehet találkozni ezzel is- És feltehetjük a kérdést: megéri nekem megmaradnom Jézus követőjének? Van ennek értelme? Nem számítok én különösnek vagy furcsának, csak azért mert Jézus áll az életem középpontjában? Lehet  hogy másnak furcsa, vagy idegen az én Jézus követő életem, de nem fogom csak azért feladni, mert néhányan nem értenek egyet velem.  Ez a mai evangélium üzenete. Kereszténynek lenni isteni adomány, meghívás, és ugyanakkor áldozattal  jár. Imádkoznunk kell a kitartásért, megmaradásért. A nehézségekben sem szabad  az elhatározásunktól elállni. A hivatásunk, ahogyan már említettük, nem ideiglenes, és nem alkalmi, hanem örökre szóló.

     Krisztusban kedves testvérem! Kívánom neked és mindenkinek, hogy aze vangéliumban hallottak, adjanak lelki erőt és támaszt a mindennapi keresztény életünkhöz, és bátran fussuk végig az előttünk álló pályát! Az Úr kegyelme és áldása legyen velünk mindenkor! Ámen

Eseménynaptár

Szeptember 2020
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30