Evangélium - 2016.04.17.

Szerkesztette: Masa Tamás

Húsvét 4. vasárnapja

 

  Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
    ,,Juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, és senki nem ragadja ki őket kezemből.
    Atyám, aki nekem adta őket, nagyobb mindenkinél: Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit. Én és az Atya egy vagyunk.'' /Jn 
10, 27-30/

 

                       

                                   „ismerem őket, és ők követnek engem” (Jn 10,27b)

     Krisztusban kedves testvérem!

     Húsvét negyedik vasárnapját Jó Pásztor  vasárnapjának hívjuk. Ma az egész Katolikus Egyházban  különleges módon gondolunk a lelkipásztori szolgálatban működőkre és imádkozunk papi,szerzetesi hivatásokért.

     Nagyon érdekes, hogy éppen a Húsvéti időben ünnepeljük ezt a vasárnapot. Nyugodtan fel is tehetjük a kérdést, hogy milyen összefüggés van  a Jó Pásztor vasárnap és a Húsvét ünneplése között. Bátran elmondhatom, hogy van köze egymáshoz a két dolognak. Jézus saját magát Jó Pásztornak nevezi: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.”(Jn 10,11). A Húsvéti Szent Háromnapon jelenvalóvá vált a liturgiában ez , amit Jézus mondott! Feláldozta magát értünk, meghalt és feltámadt!  Ezzel vált valósággá ez a kijelentés: „Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, nem ragadja ki őket a kezemből senki.” (Jn 10,28). Jézus halála és feltámadása üdvösséget hozott mindazoknak akik hozzá tartoznak, vagyis nekünk. Ez az a tanítás, ami a mai vasárnapot hatalmassá teszi: Jézus olyan Pásztor, aki önzetlenül odaadja az életét, áldozattá válik azért hogy nyájának élete legyen. Itt kapcsolódik a papság képe, a hivatásvasárnap ehhez a vasárnaphoz.

     A pap, a szentelés által megbízást kap, hogy a reábízottaknak Jézushoz hasonlóan jó pásztora legyen. Ez azt jelenti, hogy életét teljesen a hivatásának kell hogy szentelje. Jézus az Örök Főpap küldetésének élt itt a földön. Nem saját magát helyezte előtérbe, hanem a lelkek üdvözítése volt a küldetése, amit végbe is vitt.

     A mai hivatásvasárnap, nagyon jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, mekkora ajándék a papság. Én magamból kiindulva elmondhatom: Isten végtelen irgalmas szeretetében engem, méltatlan embert meghívott és Krisztus papságában részesített. Így van ez mindenkivel, aki a szentelésben részesült és lelkipásztorként szolgál. Szándékosan használom a „ szolgál” igét, mert az Úr Krisztus élete szolgálat volt.  Aki meghallja és követi a Jó Pásztor Jézus Krisztus meghívását, az a szolgálat lekületében kell hogy éljen. Hasonlóvá kell válnia a Mesteréhez Jézushoz.  Imádkozzunk a papi és szerzetesi hivatásban szolgálókért, hogy kitartsanak abban, amit a szenteléskor, vagy a fogadalomtételkor megígértek. Segítsük az ő szolgálatukat imával és látható tettekkel is!

     Krisztusban kedves testvérem, aki olvasod ezen sorokat, a mai vasárnap legyen a te számodra is a hivatás napja! Lehet hogy nem kaptál papi vagy szerzetesi hivatást, de más hivatást igen! Nem kell szomorúnak lenned ezért. Jézus neked is tartogat egy csodálatos küldetést. Ha nem is arra kaptál meghívást, hogy pap vagy szerzetes legyél, az Egyházban neked is küldetésed van. Világi hívőként te is hallgatod az Úr szavát, részesülsz a szentségekben, Jézus téged is elküld a világba, hogy tanúságot tegyél az evangéliumról. Most az Isteni Irgalmasság Szentévében, még jobban is előtérbe kerül a szolgálatunk. Az Úrral való találkozásaink, erőt akarnak nekünk adni, hogy a mai világ kihívásaival szembenézzünk, és éppen abban az élethelyzetben, amelyben vagyunk Krisztushoz hasonló jó pásztorokként kell  élnünk. Nagy kihívás ez ma. Helytállni egy káosszal teli világban, ahol nem az a z érték aminek értéknek kellene lennie. Mi vagyunk azok, akik még akkor is kitartunk, ha nem sok sikerélményünk van, vagy netán elutasítanak minket. Jézus a Jó Pásztor alakja legyen a szemünk előtt aki ezt mondja: „A juhaim hallgatnak szavamra, ismerem őket, és ők követnek engem.” (Jn 10, 27). Ő az a szilárd alap, akire építhetünk és bízhatunk benne, akár papi hivatást kaptunk, akár világi hívek vagyunk.

     Ez az ígéret pedig: „nem vesznek el soha, nem ragadja ki őket a kezemből senki.” (Jn 10, 28), a biztosíték, hogy érdemes Krisztust követni, mert neki hatalma van: „Atyám adta őket nekem, s ő mindenkinél nagyobb: Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit. 30S én és az Atya egy vagyunk.”(Jn 10, 29-30)

     Áldott és békés Jó Pásztor vasárnapot kívánok neked kedves testvérem!

 

Eseménynaptár

Január 2020
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31