Lélekben lépjünk most Krisztus iskolájába

Msgr. dr. Schmatovich János, a Győri Székesegyházi prépost-kanonokja három vajdasági településen tartott előadást a Keresztény Értelmiségi Kör vendégeként

Szerkesztette: (Sz-z)

- Szent Pál apostoli tanításának és munkájának jelentőségét abban látja, hogy azt a kiengesztelődés meghirdetésének és szolgálatának nevezi (5,18). – hangsúlyozta első előadásában msgr. dr. Schmatovich János atya. A Győri Székesegyházi prépost-kanonokja a Keresztény Értelmiségi Kör vendégeként három napot töltött Vajdaságban és Adorjánon, Szabadkán valamint Töröktopolyán tartotta meg A kiengesztelődés és az irgalmasság ápolása az egyházban – Szent Pál apostol és Szent II. János Pál pápa üzenete az isteni Irgalmasság Szentévében címmel. Adorjánon ft. Dr Orcsik Károly, helyi plébánossal együtt celebrált Istentiszteletet az idén aranymisés magyarországi vendég. A helyi KÉK csoport és a civil szervezet szimpatizánsai, illetve a Magyarkanizsáról és Oromhegyesről az előadásra érkezők is, nagy érdeklődéssel figyelték az atya szavait. Az előadó a kiengesztelődés tana Szent Pál teológiájában témát követően, az isteni irgalmasság – szent II. János Pál pápa tanításában című részben többek között arról szólt, hogy mi az irgalmasság, az irgalmasságról a mindennapi életben (néhány fogalomtisztázó megjegyzés segítségével), szent II. János Pálról, az irgalmasság pápájáról is beszélt (életrajzi adatokkal illusztrálva), majd Isten, az irgalmas Atya és a rossz jelenléte korunkban témákat vázolta fel. Itt a házigazdák alkalmi verssel és virággal köszöntötték az előadót, aranymise-jubileuma alkalmából.

Dr. Schmatovich János, aki a Győri Német-ispita templom igazgatója is, a magyar és a német mellett, kitűnően beszéli az ó-horvát nyelvet is, ezért látogatásának második napján a szabadkai Szentkúton tett látogatását követően, a Szent Teréz székesegyházban vezette a horvát nyelvű szentmisét, és részesítette aranymisés-áldásban a híveket. Majd a helyi KÉK csoportnak is megtartotta előadását, amelyben többek között külön hangsúlyozta, hogy az irgalmasság nem egy szép szó, hanem tett, cselekvő segítségnyújtás, olyan értékek mentése és ápolása, melyeket emberi életünk során az erkölcsi rossz, a bűn, adott esetben a korrupció vagy az ideológiák gonoszsága, máskor pedig a természeti csapás és testi baj,betegség veszélyeztet.

Az egyetemi magántanárként, a biblikus kérdésekkel tudományosan foglalkozó előadó vajdasági látogatásának harmadik napján Bánátba, a közelmúltban alakult töröktopolyai KÉK csoporthoz látogatott el. Itt msgr. Mellár József, törökbecsei és töröktopolyai plébános, a KÉK elnökségi tagja volt a vendéglátó és a helybeliek mellett, öt környező településről érkeztek a civil szervezet tagjai és -pártolói, hogy meghallgassák a vendégelőadót. A másik két helyszínhez hasonlóan az előadást itt is az Irgalmasság Anyjáról szóló részletes ismertetővel, a Boldogasszony Anyánk énekkel és Szent Fausztina szerzetesnővér imájával zárta az atya az estet, majd az érdeklődők a közös agapén kellemesen el is beszélgettek a teológus professzorral.

Mind a három helyszínen, mind a két előadás-részben msgr. dr. Schmatovich János atya elmondta, hogy mit is jelent konkrétan a kiengesztelődés szolgálata, amit maga az Úr Jézus mutatott meg, illetve kiemelte, hogy az Úr Jézus az irgalmasságot, az Isten szívéből hozta a világba.

Eseménynaptár

Augusztus 2020
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31