„hogy légy erős és kitartó? Ne félj és ne aggódj tehát, mert az Úr, a te Istened veled lesz mindenütt, ahova csak mész.” (Józs 1,9)

Tanácsülést tartott a Keresztény Értelmiségi Kör

Szerkesztette: KÉK sajtószolgálata

     Tavasz helyett, most az őszi időszakban tartotta meg évi Tanácsülését a Keresztény Értelmiségi Kör. A gyűlésen 16 helyi csoportból érkeztek küldöttek, akik hat napirendi pontot vitattak meg. 

     A Szilágyi Edit, Miskolczi József és Szabó Károly elnökség által vezetett ülésen többek között elhangzott, hogy az elnök betegsége ellenére, a 2017-es és 2018-as munkaprogram is szinte teljes egészében megvalósult. A múlt évből, egy ami csak halasztódott az a szabadkai püspökség 50 éves évfordulója alkalmából eltervezett kalocsai zarándoklat. November 15-én erre is sor kerül. Az egy napos utazás keretében a KÉK zarándokok szentmisén vesznek részt a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban, orgonakoncertet hallgatnak meg, megismerkednek a a templom történetével meglátogatják koronahozó Asztrik érsek nyughelyét az altemplomban és megtekintik a Astriceum Múzeum kincseit is. Az Érseki Kastélyban található Főszékesegyházi Könyvtárban ugyancsak látogatást tesznek. A közös ebédet követően városnézés lesz idegenvezetővel, majd meglátogatják a helyi Népművészeti Tájházat is.

     A KÉK hagyományosan megszervezett Adventi Lelki Napját az idén ft. dr. Horváth Endre csonoplyai plébános vezetésével tartják, az ugyancsak szokásos helyszínen a Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos Házban. 

     A Tanácsülés résztvevői igen hosszas és eredményes vitát folytattak a helyi csoportoknál megszervezett előadásokkal kapcsolatban. Megállapítást nyert, hogy erre mindenképpen szükség van, akár olyan formában, hogy helyi előadókkal oldják meg a csoportok. Legalább ennyire népszerűek a központi irodából szervezett előadások is, amelyeket rangos előadókkal (idén már öt ilyen előadó áll a KÉK rendelkezésére) tartanak meg.

     A jövő évi tevékenységi tervet ugyancsak megvitatták a Tanács tagjai. A tervek szerint, miután az egyházi év más témáról külön nem emlékezik meg jövőre, így a KÉK is az Eucharisztia Világkongresszusára való felkészülést helyezi tevékenysége középpontjába. Ezen kívül továbbra is szeretné ápolni és gazdagítani kapcsolatait a hasonló tevékenységet folytató civil szervezetekkel. Ennek érdekében az elmúlt néhány évben már tett lépéseket a KÉK, amikor megbeszéléseket, előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket szervezett a rokon-szervezetekkel. Ezt szeretné folytatni az elkövetkező időszakban is.

     A Tanács tagjai továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a földrajzilag egymáshoz közel eső Helyi Csoportok működjenek együtt. Készítsenek közös- illetve csere programokat. Így megvalósulhat az egyik fő célja a szervezetnek, a régiós együttműködés. Ugyancsak a Helyi Csoportok gazdagodását segíti az, hogy az új csoportok mellett néhány településen hamarosan újra alakul a kiöregedés, az elvándorlás miatt inaktívvá lett csoport. 

     Az összejövetelen végül, de nem utolsósorban arról is határozat született, hogy a hosszú évek óta változatlan éves tagsági díj most sem változik és jövőre is csak a régi összeget kell befizetniük a tagoknak. 

     Az őszi Tanácsülés mottója Péter első levelének néhány sora volt: „Az igazság iránti engedelmesség által tisztítsátok meg életeteket az igazság iránti engedelmességgel a képmutatás nélküli szeretetre! Kitartóan, [tiszta] szívből szeressétek egymást,” (1Pt1,22) 

Eseménynaptár

Április 2020
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30