A nehézségek és a súlyos megpróbáltatások ellenére túláradó örömükből és nyomasztó szegénységükből bőséges adakozás fakadt (Korintusiaknak írt II. levél 8,2)

Elnökségi ülést tartott a Keresztény Értelmiségi Kör

Szerkesztette: KÉK Sajtószolgálata

     A nehézségek ellenére gazdag tevékenységre készül ebben az évben is a Keresztény Értelmiségi Kör. Hangzott el a 2018-as év első elnökségi ülésén, amelyet a civil szervezet Újvidéken tartott meg és amelyen áttekintette a tavalyi év működéséről szóló jelentést. Szabó Károly elnök, a múlt évvel kapcsolatban  elmondta, hogy tavaly is több jelentős összejövetelt, zarándoklatot és előadást szervezett a KÉK. A támogatások elmaradása miatt a helyi csoportokba, központilag szervezett előadások száma ugyan csökkent, de az aktívabb településeken saját szervezésben, helyi szakemberek bevonásával tartottak meg néhány sikeres összejövetelt. A múlt év jelentős eseményeként emelte ki az elnök a KÉK és a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Szabadkán megtartott közös elnökségi ülését. A két szervezet már hét éve működik együtt, és ez idő alatt több közös összejövetelt is tartottak, de az említettnek az adott indítékot, hogy a magyarországi KÉSZ új elnöksége, élükön új elnökükkel jött el a Dél-vidékre. A gyűlésen az új elnök dr. Makláry Ákos atya mellett jelen volt a KÉSZ leköszönő elnöke, dr. Osztie Zoltán atya is. A találkozó lehetőséget adott arra, hogy a KÉSZ új vezetősége megismerkedjen a KÉK elnökségével és a szervezet tevékenységével. A kétnapos találkozón új baráti kapcsolatok teremtődtek, és új ötletekkel gazdagodott a két szervezet együttműködési programja. Ugyancsak a kiemelt rendezvények közé tartozott a Szent László emlékére, a Fatimai jelenések 100. évfordulójára és a reformáció 500. évfordulójára való tekintettel összeállított tevékenységi program-sorozat.

     Szabó Károly arról i szólt, hogy a KÉK Hitismereti és Biblia Napjai, illetve a Nagyböjti, az Adventi Lelki, Szent Ágoston és Barátkozási Nap is nagyon látogatottak. Minden alkalommal 120-130 érdeklődő vett részt a Vajdaság más-más  településén megszervezett összejöveteleken. 

     Ami ugyancsak jellemző volt a civil szervezet tavalyi munkájára az a zarándoklatok megszervezése. Így Nagyváradra, a Szent László év központi ünnepségére látogattak el, de jártak Nagyszalontán és Aradon is. Ugyancsak Szent László évforduló jegyében a KÉK tagjai is részt vettek Gomboson a templombúcsún. Bácskában ez az egyetlen Szent László védelme alatt álló plébánia. Győri zarándoklattal zárta a Szent László emlékév tiszteletére szervezett program-sorozatát a KÉK.

     A civil szervezet jó gyakorlatához híven  könyvbemutatókat is tartott 2017-ben is. A Hogy együtt énekelhessünk címmel megszervezett találkozón a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által megjelentett Kárpát-medencei népénekgyűjteménnyel ismerkedhetett a közönség Óbecsén, majd Szabadkán ft. dr. Horváth Endre és Szlávics Károly: A vértanúság szűk ösvényén című könyvét mutatták be, amely Haug Antal csonoplyai plébános életét mutatja be.

     A múlt évi tevékenység értékelését illetően az Elnökség megállapította, hogy a tagság tevékenyen vett részt minden olyan eseményen, amelyet a KÉK szervezett. A vezetőség ezután megvitatta a KÉK 2018-as év tevékenységeinek tervét, amely a támogatások elmaradása miatt igencsak összetettnek ígérkezik. Éppen ezért az Elnökség tagjai is több feladatot vállalnak ebben az évben. A tervezet szerint maradnak a zarándoklatok, amelyek idén a Szabadkai Egyházmegye évfordulójához is kapcsolódnak. Az egész napos programokat ugyancsak megszervezik, több alkalommal is. A helyi csoportoktól az elkövetkező időszakban is nagyobb az önállósulási elvárás. Aktívabban kell és lehet önállóan is szervezniük olyan előadásokat, vagy egyéb rendezvényeket, amelyek kiváltják településük és a környékbeliek tagságának érdeklődését. Mint mindig 2018-ban is meghív a KÉK hazai és magyarországi, illetve más külföldi előadókat, valamint újabb könyvbemutatókat is tervez. Március 3-án Tanácsülést tart a civil szervezet Szabadkán. Március 17-én pedig Nagyböjti Lelki Nap lesz a Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos Házban. 

Eseménynaptár

Október 2019
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31