A Keresztény Értelmiségi Kör szervezetéről és működéséről szóló jelentés a 2004-es esztendőre

            A szabadkai székhelyű Keresztény Értelmiségi Kör civil szervezet 2002. augusztus 28. kapta meg a működési engedélyét a belgrádi Kissebbségi, Igazságügyi és Emberjogi Minisztériumtól. Az igazi munkát azonban csak 2003. április 1. kezdtük meg, amikor is megtartottuk az alakuló ülésünket és megválasztottuk az ideiglenes elnökséget.
A szervezet az alakuló ülés óta saját irodával rendelkezik, melynek élén Szabó Károly okleveles hitoktató áll, a szervezet főtitkáraként. Ez év májusától az iroda még egy munkatárssal bővült Mester Imre üzemmérnök és okleveles hitoktató személyében, aki a KÉK projekt menedzsere. Irodánknak saját telefonszáma van: 9938 24 552 539, és két számítógéppel rendelkezik (igaz ezek már kissé elavultak – pentium I.-ek). Ezek segítségével szinte naponta frissített honlapott tartunk fent. http//:www.kek.org.yu
A KÉK másfél éves működése alatt Vajdaság legnagyobb magyar civil szervesztévé nőtte ki magát, mind területileg, mind a tagságának létszámát tekintve. 49 településen van Helyi Csoportunk, és 778 személy tagja a szervezetnek. (Ebből 707-en a tágabb értelemben vett értelmiség közé tartoznak, még 71-en pártoló tagsági státusban szerepelnek nyilvántartásunkban).         
Ez a szervezet, az Egyház szemszögéből is elfogadottnak bizonyult, hiszen 39 pap és 3 állandó diakónus is tagja a KÉK-nek. Ezen kívül 3 protestáns lelkipásztor is tagja a szervezetünknek.
A KÉK 2003 októbere óta folyamatosan tartja tribünjeit a Helyi Csoportjaiban. Ez év június végéig 408 tribünt szerveztünk. Tribünjeinken főleg a papok és a hitoktatók az előadók. Számításaink szerint havonta 1500-1700 ember hallgatta őket.
Előadóink 9 hónap alatt 32.200 km-t tettek meg Vajdaság településeit járva, ami annyit jelent, hogy havonta mintegy 3.580 km-t autóztak, hogy az előadásokat megtartsák. Tiszteletdíjat nem fizetünk nekik, csupán az útiköltséget térítjük meg. Önzetlen munkájukért a KÉK szervezete rendkívül hálás, és hozzá kell tenni, hogy ezt az aktivitásunkat októbertől tovább folytatják.
Ebben az évben megkezdte a KÉK ifjúsága is a munkát. Havonta egyszer a Hírvivő vajdasági katolikus hetilap mellékleteként megjelenik az Értünk című KÉKifi újság. Eddig hét szám jelent meg. Ezzel kapcsolatban igen sokat köszönhetünk Utasi Jenő atyának, a tóthfalusi Logos nyomda vezetőjének, és a nyomda dolgozóinak.
A nyár folyamán 3 Bibliai Napot tartunk. Az elsőt július 4-én a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban dr. Benyik György atya, a szegedi Hittudományi Főiskola Bibliai tanszékének vezetője segítségével, a másodikat július 17-én Kikindán, Ft. Gyuris László atya, verseci plébános vezetésével. Ezen a bibliai napon aktivan részt vett még Ft. Both István atya Csókáról. A harmadik Bibliai napot Bácskertesen tartottuk meg Ft. Juhász György atya, kulai plébános vezetésével, akinek Ft. Orcsik Károly atya, bácskertesi káplán segétkezett.
Az év végéig az októberben induló tribünökön kívül sor kerül meg a következőkre:

  1. Ebben a hónapban indult el a Hitélet, havonta megjelenő vajdasági katolikus folyóírat mellékleteként a Bibliai levelezőiskola a KÉK vezetésével.
  2. Szeptembertől október végéig 3 háromnapos hétvégi lelkigyakorlatot tartottunk a szakági csoportjainknak. Az elsőt a tanároknak Szegheo József, szegedi piarista atya vezetésével, a másodikat az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak dr Kellermayer Miklós pécsi sejtkutató, orvosprofesszor vezetésével, a harmadikat a jogászok és közgaszdászok részére dr. Benyik György atya segítségével.

Januárban megkezdjük a Társ-suli vajdasági trénereinek képzését magyarországi szakemberek segítségével. Célunk, hogy jövőre a vajdaságban is elindítsuk ezt a Magyarországon már meghonosodott és jól működö programot.                    

Eseménynaptár

Január 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31