Sikertörténet

Szerkesztette: Dobó Tibor

„A kereszténység története egy sikertörténet, mert így 2000 év távlatában is hirdeti azt, amit Jézus hirdetett, és még mindig időszerű”- olvasom egy újságcikkben.

Jézus Krisztus személye és tanítása tehát az alap, melyre fel tudott épülni az Egyház, s elindult térben és időben a világhódító útjára a kereszténység. Mindez Betlehemben kezdődött, Jézus születésével. Fontos születésnap ez a hívő ember számára, s ezért minden évben igyekezünk kellő módon megünnepelni. Ezért alkalmazzuk a készületi időt, hogy az ünnepre alkalmassá váljunk a titok, az igazság, az öröm befogadására. Titokról van szó, mert Isten maga a titok. Nekünk az igazság ünnepe karácsony, mert el hisszük, hogy Isten az igazság. Öröm, mert Isten a legszebb ígéret az ember számára.

Ennek a készületi időnek persze megvannak a buktatói is. Igen rövid. Mindig azt tapasztaljuk, hogy már itt is az ünnep, pedig még annyi mindent el szerettünk volna végezni akkorára. Az igazi veszélye a dolognak pedig abban van, hogy esetleg nem a legfontosabbakra összpontosítunk, s testben fáradtan, lélekben nem eléggé nyitottan, illő vágyakozás nélkül várjuk be az ünnepet.

Sajnos, hogy mindezeknek tudatában vagyunk, s mégis, újra meg újra elkövetjük ugyanazokat a hibákat.

A legfontosabb az, hogy a karácsonyban a hit eseményét lássuk meg. Személyes találkozásra készüljünk Betlehem Istenével. Persze mindig itt van Ő velünk, de ez külön kegyelmi pillanat, melyben kifejezettebben lesz a miénk, ha mi is úgy akarjuk, ha kitárjuk magunkat előtte. Ezért az ádventi időben meg kell vizsgálnunk kapcsolatunkat Istennel. Vajon képes vagyok–e a következőre? Mégpedig két dologra. Az első, hogy számot adjak életemről. Ki kell mondanom Isten előtt, s magam előtt is, hogy milyen vagyok. Nem lehetnek titkaim. Mindent elébe kell helyeznem. Egész magamat. Beismerni gyöngeségeimet, hibáimat és a bűneimet. Az enyéimet. A második lépés, hogy felvállalom a változást. Ki tudom mondani, hogy olyan akarok lenni, amilyennek Isten szeretne látni. Ez roppant nehéz. A magunk erejéből lehetetlen, de az Úr segít.

Természetesen nem arról van szó, hogy karácsonyra szentekké váljunk, de arról igen, hogy ezt akarjuk. A célt mindig magasra kell helyezni, azután elválik.

Vigyázzunk, hogy ne áltassuk magunkat! Jézus nélkül, a vele való szentségi találkozás nélkül a szentgyónásban és szentáldozásban csak látszat karácsonyunk lesz. Nem éri meg kockáztatni. Noha Jézus sokat elvár, de mindent odaad cserébe. Egész magát. S ez olyan sok, hogy igazán megéri érte áldozatot hozni. Legyen kegyelmekben gazdag az idei Ádvent is!

 

 

"Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Fiú nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van."

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30