Mária csak egy van

Szerkesztette: Dobó Tibor (Hírvivő)

Mire az Olvasó kezébe kerül újságunk, már kezdetét is veszi az idei lourdes-i kilenced. Sok egyházközségben igen kedvelt ez az ájtatosság, mely a Boldogságos Szent Szűz iránti tisztelet hangulatos, sok melegséget árasztó lelki napok sorozata.

Mária égi jelenései segítenek nekünk abban, hogy hitünket megerősítsük. Az Örök haza létezik. Mária ma is él, akárcsak Szentfia.

A másik, ugyancsak fontos eleme ennek a kilencednek, hogy föltekintünk hitünk legfőbb példaképére. Azért jövünk Máriához, hogy tanuljunk tőle. Az anya szeretné ott látni egykor maga mellett gyermekeit. Az égi jutalom elnyerése azonban megkívánja tőlünk a szép, keresztény életet.

Eljövünk Máriához, mert érezzük, a magunk erejéből oly sokszor nem sikerül a jó harcot megvívni. Mária segítségét kérjük. S Mária segít. Biztosan segít. Milliók tapasztalták már életükben. Az anyához bizalmunk van. S Mária Anya. Az Egyház anyja, mindannyiunk Édesanyja. Hozzá folyamodunk gyermekként, de azt is elfogadjuk, hogy Isten Anyjának is van elvárása. Kéri a bizalmat, a bűnbánatot. Kéri azt, mint amit a legtöbb édesanya hangsúlyoz gyermekének: „Fogadjatok szót!”Akkor is, ha Isten parancsai olykor nehéznek tűnnek, vagy érthetetlen elvárásnak. Aki hisz, annak egy napon világossá válik, hogy mindennek úgy kellett történnie, ahogy történtek a dolgok. Ezért jár együtt a hit és a bizalom.

Valaki az egyik alkalommal megkérdezte tőlem, hogy vajon helyes-e az, ha Máriát kisajátítjuk. Szerinte nem azt kellene mondani, hogy „lourdes-i Mária”, hanem „Mária, aki megjelent Lourdes-ban. S persze azt sem helyeselte, hogy fatimai Szűzanya, vagy éppen a doroszlói.

Máriának sok neve van. Nem csak a megjelenések helye szerint, hanem az összes többi cím alapján, melyek megilletik. Gondoljunk csak a Fájdalmas Szűzanyára, a Szentolvasó királynéjára, a Szeplőtelen Fogantatásra, vagy éppen a Magyarok nagyasszonyára.

Kínában a Szűz anya szeme a szobrokon és festményeken éppen olyan, mint amilyen a kínai leányoké, asszonyoké. De ott van a Fekete Madonna, s megannyi más ábrázolása Máriának.

Egy sem fénykép. „A barokk oltárkép olyan, mint egy ablak, melyen át Isten világába kapunk bepillantást”/XVI. Benedek/. Ezek a művészeti alkotások szépnek, szentnek és közelinek ábrázolják Máriát. Minden népek Anyját.

Természetesen csak egy Mária van, de minden helyi tisztelete a Szent Szűznek hordoz magában valami egyedit, csak arra a helyre vagy népcsoportra, nemzetre vonatkozót. Hiszen nagy különbségek mutatkoznak Mária tiszteletét illetően Csíksomlyó és a mexikói  Guadalupe között. Ezért ez nem kisajátítás, csak a sajátunkénak érezzük és mondjuk, a kedvesség s a kötődés jeleként. S mivel Mária mindenkié, hát lehet ezért a miénk is. Mária csak egy van. Mint ahogy anya is csak egy van. Ez az egy azonban oly sok arcú, hogy ahhoz a káprázatos változatossághoz hasonlítanám, mint amikor az ember a Napba belenéz, s szeme millió alakzatot lát millió színben.

Dobó Tibor atya

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30