Közel a karácsony

Szerkesztette: Dobó Tibor

A történelem első karácsonyán kimondhatatlan fizikai közelségbe került Isten az emberrel. Kettejük találkozása azonban nem idézett elő égrengést, hiszen Isten Fia kicsinnyé és alázatossá lett, hogy minden szív befogadhassa Őt. Erre a kegyelmi pillanatra készülünk most is, két évezred elmúltával. Voltaképpen semmi mást nem kell tennünk, mint magunkat belehelyezni az Isten jelenlétébe. Így juthatunk el Betlehembe, ahol az idő megállt, mert Isten úgy lépett be az ember világába, hogy megmaradt igazi Istennek, s Jézus Krisztus személyében ott van ugyan abban a pillanatban a Betlehem is és Jeruzsálem is. Persze mi emberek születünk és elmúlunk a földi életünkben. De Isten nem. Ő örök. Ezért az Oltáriszentség Istene egy Betlehem Istenével, a kereszten szenvedő Krisztussal és a Feltámadottal is. Az oltárunkon nemsokára a„hópehely ostya, csöpp búzakenyér” úgy jelenik meg, mint a Testté lett Ige, s e csöpp hófehérségben az Urat köszöntjük majd.

A karácsonyfa állításának hagyománya újabb keltezésű, mint a betlehemi jászolé. Ez utóbbi Assisi Szent Ferenctől ered. Tehát már a 13. században találkozunk vele, míg a karácsonyfával egyre gyakrabban csak a 18. századtól. A jászolállítás igazán keresztényi üzenettel bír. „A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban. „ /Lukács 2,12 /

Mert a karácsony éppen ez. Isten jelét adja létezésének, s szeretetének. S ez a jel egy látható valóság. Egy pólyába takart kisded, akit jászolba fektetnek.

A templomkertünkben felállított kültéri Betlehem előtt sokan megállnak mostanában. Meg, mert valami megfoghatót látnak, s megértik az üzenetet. A karácsony üzenetét. Éppen ezért érthetetlen számomra a protestánsok tiltakozása a szobrok és képek használatát illetően. Hiszen az Ige testté lett. Nem Bibliává, hanem emberré.

Szívből kívánom, hogy a karácsony sok jelképe közt megtaláljuk azt, mely bennünket a leginkább elvezet  a karácsony titkához. Legyen az a kinyitott Biblia, a betlehemi jászol, vagy az oltárunkon az „édes Úr” az Oltáriszentségben. Boldog ünnepeket!

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30