A év – Évközi 29. vasárnap

Iz 45, 1.4-6

Zs 95, 1.3-5.7-10

1 Tessz 1, 1-5b

Fil 2, 15d-16a

Mt 22, 15-21

Hálát adni a kapott dolgokért igen erényes cselekedett. Kezdve azzal. ha megköszönjük ha kapunk valamilyen ajándékot. Ez a mindennapi illemtudás része. Annyira az, hogy manapság még a különböző üzletek a számlára ráíratják: köszönjük a vásárlást! Kicsiny gesztus, mégis jól esik, hogy a pénztárgép beprogramozója gondolt a vásárlóra, ezzel is visszavárva őt. És persze ha nekünk is jól esik az ajándék, örömet okoz, akkor még köszönetünk is őszinte. És ez a legszebb! Ám nem csak az embereknek kell köszönetet mondanunk.

„Mindig hálát adunk Istennek mindnyájatokért, ahányszor csak megemlékezünk rólatok imádságainkban.” (1Tessz 1,2) Pál apostol levelének elején kifejezi azt, hogy imáiban mindig megemlékezik a tesszaloniki hívek jóságáról, hitéről, mindezt elmondja az Istennek. Kifejezi köszönetét, hogy Isten elvezette őket a hitre. Neki add hálát a kegyelemért. Nem példa nélküli a tette, hiszen a Bibliában többször is szerepel az Istennek szóló hála. Leggyakoribb formában valamilyen áldozat bemutatása kapcsán. Hogy a hívő ember mindig igyekezett valamiképpen megmutatni Teremtőjének, hogy mennyire örül annak, hogy életet kapott, kegyelmet és gazdagságot. Nem feledkezik meg az Úr jóságáról. Helyénvaló cselekedett, különösen ha valamit kért is Istentől és abban részesült is. Gyógyulás kegyelme, útmutatás vagy más testi, lelki adomány. Vagy egyszerűen csak az, hogy létezik, hogy élhet és meg van hívva az örök életre. Ennél nagyobb ajándék nem várhat ránk. Nem véletlen, hogy az Egyház is nap mint nap bemutatja a hála áldozatát az Istennek, vagyis a szentmisét. Maga az Eucharisztia szó is hálaadást jelent, mi nem másra utal, mint Jézus utolsó vacsorájára, mikor is hálát adott a kenyérért és a borért ami az Ő testévé és vérévé vált. Az átváltoztatás szavai mindig megismétlődnek, így fejezve ki azt, hogy mennyire hálásak is vagyunk a megváltásért, ezt egyébként gyakorta a prefáció imádsága is kihangsúlyozza.

Igaz, gyakorta szem elől tévesztjük a célt, elfelejtjük, amit kaptunk Istentől, rosszabb esetben el is tékozoljuk. Megjavulásra van lehetőség. S ilyenkor is a bocsánatot kérő engesztelő ima után következhet a hálaadás, amit Isten irgalmas szeretetének érzésével fogadhatunk. Nem kis ajándék. Ne vegyünk semmit sem természetesnek, hanem különlegesnek. Étkezések alkalmával is hálaimát mondunk az ételért, hogy ehetünk. Ezért is igyekezzünk mindig mindent megköszönni az embereknek és az Istennek!

Kormányos Zoltán atya

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30