Május Királynõje

A Május hónap kiváltképpen is alkalmas arra, hogy helyet adjon annak a dicséretnek, mellyel Máriát, Jézus anyját köszöntjük a Lorettói litániával. Május, a négy évszak világában a minden csodával bõvelkedõ hónap.

A természet immár teljesen felébredt, az élet élni akarásának millió változatával találkozunk. Égen, földön és a vízben is Teremtõjükrõl mesélnek az élõlények.

Szeretem meghallgatni a békák esti koncertjét, vagy a madarak énekét, mely éppen ma is a nyitott tanterem ablakán úgy hallatszott be az iskolába, mint a legcsodálatosabb bizonyítéka annak, amirõl a hittanórák szólnak. Az énekesmadarak minden nap végzik a kinyilatkoztatás sajátos munkáját, és sokakat elvezetnek odáig, hogy rácsodálkozzanak a teremtett világra, s rákérdezzenek a szépség eredetére.

A májusi ájtatosság alatt végzet litánia minden fohásza egy, a legnagyobb alázattal viselt ékességét emeli ki a Szent Szûznek. Isten valóban feldíszítette nekünk, de úgy, hogy maga a tökéletesség. Ezek a szavak nem az emberi képzelet szüleményei, s nem is valamilyen beteges, túlzott érzelgõsségrõl tanúskodnak. Bennük az Anyaszentegyház hite, a kinyilatkoztatott igazságok, azoknak az ismereteknek a megfogalmazása, amelyhez a teológia Máriával foglalkozó ága, a mariológia jutott. Fontos megemlíteni ennek kapcsán a Máriának ajándékozott címek között a következõket: Áteredõ bûn nélkül fogantatott, Mennybe felvett, s a Magyarok Nagyasszonya megszólítás besorolását a litánia végére, melyet XIII. Leó pápa engedélyezte nekünk, magyaroknak.

A litánia tehát gyönyörû foglalata annak, amit Mária betöltött az üdvösségtörténetben, de annak is élõ emléket állít, hogy milyen kegyelmek részesévé válhat az ember, aki képes kimondani: Legyen nekem a Te igéd szerint. Önmagunkat is szemlélhetjük hát az ájtatosság alatt. Feltûnik elõttünk Mária alakjában a cél, de a példa is, hogy miként lehet az ember mindezeknek örököse és részese. Amennyiben magunkat oly távol érezzük a fohászokban megfogalmazottaktól, akkor legvalószínûbben arra kell rákérdeznünk, hogy mennyire mondtuk ki mi is életünk „igenjét” Istennek, vagy még mindig járjuk a magunk, bizonytalan útját.

Most, a Családok évében minden bizonnyal idekapcsolódik fohászunk: Családok királynõje, mely nem csak az aktualitása folytán jogos, hanem azért is, mert nagy szükséget szenvedünk e tekintetben, s Mária segítségét kérjük. Ezen felül a Béke királynõje megszólítás is roppant idõszerû, hiszen forrong a világ, s az emberiség nagy családjáról már nem beszélhetünk. Darabokra hullott a világ, az emberiség is. Az történt vele, mint a családokkal kicsiben. Az okok is hasonlóak.

Mária a vértanúk királynéja is. Tõle azt is megtanulhatjuk, hogy az áldozatvállalásnak megvan a maga értelme, hogy miként lehet hittel elviselni a veszteséget. A béke ára olykor éppen az, hogy odaadjuk a legértékesebbet, mint Mária Jézust. A Mennybe felvett királynõ tanúskodik arról, hogy Isten mindenért kárpótol bennünket. Kár, hogy ezt oly sokan nem akarják tudomásul venni.

Ft. Dobó Tibor

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30