Két választásod van!

Sándor olyan srác volt, aki tényleg meg tudott õrjíteni. Mindig jókedvû volt és mindig tudott valami pozitívat mondani. Ha valaki megkérdezte, hogy hogy van, azt válaszolta:

"Ha jobban lennék, kettõ lenne belõlem." Született optimista volt. Ha valamelyik ismerõsének rossz napja volt, Sándor azt mondta neki, hogy a helyzet pozitív oldalát kell néznie. Annyira kíváncsivá tett a természete, hogy egy nap odamentem hozzá és azt mondtam:

Ezt egyszerûen nem értem. Nem gondolkozhatsz mindig pozitívan. Hogy csinálod ezt?

Sándor azt válaszolta:

"Ha reggel felkelek, azt mondom magamnak: két lehetõséged van. Választhatsz, hogy jó- vagy rosszkedvû akarsz-e lenni. Minden alkalommal, ha történik valami, magam választhatok, hogy elszenvedõje legyek-e a helyzetnek, vagy tanuljak belõle. Minden alkalommal, ha odajön valaki hozzám, hogy panaszkodjon, elfogadhatom a panaszkodását, vagy felhívhatom a figyelmét az élet szépségeire. Én a pozitív oldalt választottam."

"Jó, rendben, de ez nem olyan egyszerû." - szóltam közbe.

"De, egyszerû!- mondta Sándor, az élet csupa választási lehetõségbõl áll. Te döntöd el, hogyan reagálsz a különbözõ helyzetekben. Választhatsz, hogy az emberek hogyan befolyásolják a hangulatodat. A mottóm: te döntöd el, hogy hogyan éled az életed."

Elgondolkoztam Sándor szavain. Rövid idõvel késõbb elhagytam munkahelyemet, hogy önálló legyek. Szem elõl tévesztettük egymást, de gyakran gondoltam rá, ha úgy döntöttem, hogy élek. Néhány évvel késõbb megtudtam, hogy Sándor súlyos balesetet szenvedett. Leesett egy kb. 20 méter magas toronyról. 18 órás mûtét és sok hetes intenzív ápolás után Sándort elbocsátották a kórházból, fémtámaszokkal a hátában. Mikor meglátogattam, megkérdeztem hogy érzi magát. Azt válaszolta: "Ha jobban lennék, kettõ lenne belõlem. Szeretnéd látni a sebemet?" Lemondtam róla, de megkérdeztem, hogy mi játszódott le benne a baleset pillanatában.

"Nos, az elsõ, ami átsuhant az agyamon az volt, hogy a lányom - aki pár hét múlva jön világra - jól van-e? Mikor pedig a földön feküdtem, emlékeztem, hogy két lehetõségem van: Választhattam, hogy élek, vagy meghalok." – "Féltél? Elvesztetted az emlékezeted?" – akartam tudni. Sándor folytatta: "Az ápolók valóban jó munkát végeztek. Végig azt mondogatták, hogy jól vagyok. De mikor begurítottak a sürgõsségire, láttam az orvosok és nõvérek arckifejezését, ami azt jelentette: Halott ember. És tudtam, hogy át kell vennem az irányítást." Mit csináltál? - kérdeztem tõle. Nos, mikor egy felvételis nõvérke hangosan megkérdezte, hogy allergiás vagyok-e valamire, igennel válaszoltam. Az orvosok és nõvérek csöndben várták a válaszom. Mély levegõt véve visszaordítottam: A gravitációra! Mialatt az egész csapat nevetett, elmagyaráztam nekik: az életet választottam. Tehát úgy operáltak meg, mint ha élõ lennék és nem halott."

Sándor a tehetséges orvosoknak köszönhetõen maradt életben, de csodálni való hozzáállásának is. Tõle tanultam meg, hogy mindennap lehetõségünk van választani, teljes életet élni. Hozzáállás kérdése minden. Ezért ne aggódj amiatt, mi lesz holnap. Mindennap van elég, ami miatt aggódhatsz. És a ma az a holnap, ami miatt tegnap aggódtál.

 

************************

Öröm

Az öröm imádság, az öröm erõ.

Az öröm háló, amellyel lelkeket foghatunk.

Isten szereti az örvendezõ imádságot.

A legjobb módja, hogy Istennek hálát adjunk:

ha dolgunkat örömmel tesszük.

A szeretõ szív vidám szív.

Ne engedd, hogy a gondok úgy hatalmukba kerítsenek;

hogy miattuk elfelejtsz örülni a feltámadt Krisztusnak.

Mindnyájan Istenhez vágyódunk, a mennyországba,

de hatalmunkban áll, hogy már most és itt nála legyünk a mennyben,

s minden pillanatban boldogságban részesüljünk.

Ez azt jelenti:

szeressünk úgy, ahogyan õ szeret,

segítsünk, ahogyan õ segít,

adjunk, ahogyan õ ad,

szolgáljunk, ahogy õ szolgál,

mentsük meg az embert,

ahogyan õ megment minket,

huszonnégy órán át vele legyünk,

és a legnyomorúságosabb öltözékben is felismerjük.

(Boldog Kalkuttai Teréz anya)

 

 

Budapest, 2013. április 26.

Szeretettel és mindennapi imáimmal: Dávid M. Bernadette szerzetesnõvér

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30