Isteni nyár

Az idei nyár sem különbözik sokban az utóbbi években megszokottnál. Az idojárás szeszélyes, nagyon változékony és kiszámíthatatlan. Úgy érezzük, mintha régen nem így lett volna.
Pedig az unalmas téli napokban sokszor gondoltunk arra, hogy milyen nagyszeru lesz majd, ha tombol a nyár.
Ami a diákok vasárnapi szentmisén való részvételét illeti, itt semmi sem változott. Megismétlodik a régóta bevett szokás, hogy a nyári iskolaszünet alatt templomaink elnéptelenednek. A felnottbol is kevesebb van.
Jó lenne azt hinni, hogy a magas életszínvonal következtében sokan a megérdemelt nyaralásukat töltik, s azért hiányoznak ideiglenesen a szentmisékrol.
Vannak azonban igazolt hiányzások is, ilyen például az, amikor valaki az arató-cséplogépet várja földjén, hogy magtárba kerülhessen a kenyérgabona.
A címben szereplo „isteni” jelzo gyakran használatban van népünknél. Valójában nem igazán helyes, mert hiszen egyedül „Isten az isteni”. Pedig odaillesztjük nagyszeru ételeink megnevezései elé, s nem ritkán illetik e jelzovel a szerelmesek párjaikat.
Bizonyos értelemben el is fogadható ez, hiszen az „isteni”minden képzeletet felülmúló, az a bizonyos „legesleg”. Sot, ami a tartalmát illeti ennek a viszonyításnak, elmondható, hogy végül is minden nagyság és szépség forrása Isten, s a teremtmények azért „isteniek”, mert Teremtojükre hasonlítanak.
Én személyesen nagyon szeretem a nyarat. Könnyebb az élet, kevesebb ruha kell, oldottabb az ember. Persze nem annyira a nagy meleget kedvelem, mint inkább sok más dolgot, ami a nyárhoz kötodik. Az éjszakába nyúló alkonyt, a madarak hajnali énekét, s a tücskök és békák koncertjét, mely olykor hihetetlen békességgel és nyugalommal tölti el az embert mielott nyugovóra tér.
Sajnos, sokak számára a nyár Isten nélküli, s olykor istentelen. Az Isten nélküli azt jelenti, hogy minden belefér, mindenre jut ido, csak éppen az nem jut eszünkbe, hogy mindenben ott van Isten is. Legalábbis abban, ami szép, ami igaz, ami helyes. Az istentelen alatt pedig azt értem, hogy a nyár sokak számára elhoz olyan dolgokat is, melyek megtétele ellene mond a hitünknek, Istennek, az erkölcsi
rendnek.
Mindebben közrejátszik olykor a kicsit több italozás, s nem éppen kifogástalan magatartású társaság.
Pedig a nyár attól válik igazán széppé, hogy benne felfedezzük azt a tömérdek lehetoséget a pihenésre, szórakozásra, kikapcsolódásra, melyet minden bizonnyal Isten végtelen jósága és szeretete ad nekünk az éppen ilyennek megteremtett világgal. Kár, hogy vannak, akiknek semmit sem jelent egy nagy diófa árnyéka, vagy a repülést gyakorló fiatal gólyák megmosolyogni való ügyetlenkedése. Nekik talán egy másik bolygót kellene keresniük!


Ft. Dobó Tibor

Eseménynaptár

Április 2021
HétKeddSzeCsüPénSzoVas
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30